Slutreplik 24/9 - Bokstart ska införlivas i bibliotekens ordinarie verksamhet
I vår debattartikel 16/9 efterfrågar vi hur Kulturförvaltningen ser på Bokstarts framtid. Genom vår text ville vi uppmärksamma att en väl beprövad och uppskattad verksamhet plötsligt står utan budget. Ansvaret för besluten lyser fortsatt med sin frånvaro när våra chefer svarar med en tystnad vi känner igen. Det fastställs i repliken att antalet hembesök minskar i väntan på nya arbetsformer, men inte varför detta är nödvändigt eller vilka förändringar som väntar. Kulturförvaltningens ledning väljer i stället att framhålla andra satsningar som exempelvis nyöppnade bibliotek. Då vi efterfrågade svar på varför Bokstartsbudgeten halverats går det att tolka det som att dessa satsningar prioriterats på bekostnad av Bokstart.
Att Bokstart ska införlivas i bibliotekens ordinarie verksamhet och då inte längre vara beroende av extern finansiering låter lovande. Men att Bokstart kommer finnas kvar betyder lite om vi inte får veta hur arbetet ska bedrivas. Vi motsätter oss inte förändring, men undrar fortfarande vilka förutsättningar vi kommer ges för att kunna skapa ett meningsfullt innehåll. En urholkad verksamhet gömd bakom samma namn är i alla fall inte en utveckling vi vill se.
Saknar visionära mål
Målet är att fortsätta utveckla Bokstart, enligt Kulturförvaltningens ledning. Vi som jobbar med Bokstart kan föreställa oss betydligt mer visionära mål än så. Vi hoppas på fortsatt diskussion kring Bokstarts framtid och det hade varit spännande att få höra ledningens verkliga visioner. I vår text vände vi oss också till politikerna och undrade om Göteborg inte har råd att satsa på de minsta barnens läsning, utan att få svar. Vi välkomnar därför både politiker och Kulturförvaltningens ledning att komma ut till biblioteken i Göteborg. För vi vet att vi inte är ensamma om att vilja prata om förutsättningarna att skapa meningsfullt innehåll på bibliotekets alla arenor. Det betyder som sagt inte mycket att en verksamhet, som i detta specifika fall Bokstart, får finnas kvar om det saknas kvalitet på innehållet.
Kulturförvaltnings ledning avslutar sin replik med att slå fast att biblioteken gör skillnad genom läsfrämjande insatser, genom litteratur och genom ungas påverkan. De skriver, precis som vi, att barn och unga är en prioriterad målgrupp men lyfter inte här fram att Bokstart faktiskt fokuserar på de allra minsta barnen. Vi vet att även Bokstarts arbete, att göra bebisar till läsare, är en långsiktig satsning som gör skillnad.
Karolina Källdin, bibliotekarie och bokstartare
Jasmin Zetterquist Gunnarsson, bibliotekarie och bokstartare