Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tacken vi får från kommunpolitikerna och stadsdelspolitikerna för allt slit är en käftsmäll i form av ytterligare arbetsbelastning, skriver Anna Björkvik.

Vi och barnen tänker inte betala er straffavgift

När politikerna i stadsdelen Centrum inte klarar av att garantera förskoleplats till göteborgarna så är det vi i förskolan som får betala priset. Nu räcker det och nu är det nog, skriver Anna Björkvik, förskollärare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är vi som formar framtidens generationer och utan oss skulle samhället stanna upp, vi vet att vi gör skillnad. Men vi går också till jobbet med olustig känsla i magen. Har vi tillräckligt med personal för dagen? Får vi vikarier? Kan vi garantera barnens säkerhet?

På den förskola i centrala Göteborg där jag arbetar har det kontinuerligt skett förtätningar i barngrupperna. När jag började arbeta som förskollärare för bara ett par år sedan hade vi 16 barn på tre personal. Eftersom Skolverkets rekommendationer kring storleken på barngrupperna är mellan sex till tolv barn på en yngrebarnsavdelning så förstår ni att vi haft det jäktigt, men tack vare ett stort engagemang klarade vi ändå vårt uppdrag.

Vill klämma in fler

Nu vill kommunpolitikerna och stadsdelspolitikerna i Centrums stadsdelsnämnd att vi ska klämma in ytterligare barn på min avdelning. 17 barn på oförändrat antal personal. Det handlar inte bara om min avdelning, då alla tre avdelningar på förskolan berörs av förtätningen. Har ni politiker totalt tappat fattningen?

Problemet ignoreras och fler barn trycks in i överfulla grupper

Staden garanterar förskoleplats till varje barn efter fyra månaders kötid, vilket även står skrivet i skollagen. Om inte stadsdelen tillgodoser kravet måste en straffavgift betalas. Men det finns varken plats eller lokaler då inga nya förskolor etableras. Problemet ignoreras och fler barn trycks in i överfulla grupper vilket innebär nödläge för barnen och för oss som arbetar i förskolan. Vi sliter ut oss och barnens behov hamnar onekligen i skymundan.

Käftsmäll

Tacken vi får från kommunpolitikerna och stadsdelspolitikerna för allt slit är en käftsmäll i form av ytterligare arbetsbelastning. Med andra ord är det barnen och vi som arbetar i förskolan som får betala straffavgiften då politikerna inte klarar att erbjuda en förskoleverksamhet med kvalitet till alla skattebetalande göteborgare. Straffet har ett alldeles för högt pris som inget barn ska behöva betala.

Så nu ber jag er kommunpolitiker och stadsdelspolitiker i Centrums stadsdel att ta ert ansvar och inse allvaret i detta samhällsproblem. Ge oss resurserna för att göra vårt jobb!

Anna Björkvik

legitimerad och stolt förskollärare, Lärarförbundet i Centrum