Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

UR har valt att göra en TV-version av teaterföreställningen för att manuset bygger på kvinnornas egna erfarenheter av att bära hijab i Sverige, erfarenheter av fördomar och påhopp, skriver Gabriella Thinsz, UR.

Vi marknadsför inte hedersförtryck

Man kan tycka olika om det konstnärliga uttrycket eller temat i pjäsen Svenska hijabis, men att påstå att UR marknadsför hedersförtryck genom att göra TV av pjäsen stämmer inte, skriver Gabriella Thinsz, UR.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Slöjan, 14/3

Svenska hijabis är en uppmärksammad teaterföreställning som hade premiär på Dramaten i Stockholm 2016. Det är den första svenska pjäsen med enbart kvinnor i hijab på scen. UR har valt att göra en TV-version av teaterföreställningen för att manuset bygger på kvinnornas egna erfarenheter av att bära hijab i Sverige, erfarenheter av fördomar och påhopp. Det är en stark pjäs som vi hoppas ger nya perspektiv och öppnar upp för samtal.

UR har ett utbildnings- och folkbildningsuppdrag och drama som programform är ett effektivt sätt att gestalta mänskliga erfarenheter, det ger ett bra diskussionsunderlag för exempelvis samhälls- och religionsundervisning inom gymnasieskolan.

Ger plats åt många röster

Man kan tycka olika om det konstnärliga uttrycket eller temat i pjäsen men att påstå, som artikelförfattarna gör, att UR marknadsför hedersförtryck genom att göra TV av Svenska hijabis stämmer inte. Det går bra att göra en enkel sökning i UR:s programutbud för att se att vi har flera program som lyfter frågor om hedersrelaterat våld. Det finns exempelvis en föreläsning med en av artikelförfattarna. Att vi ger plats åt röster som berättar om hat och hot de får utstå för att de bär hijab betyder inte att vi inte ger plats åt andra erfarenheter.

UR är ett oberoende public service-företag med stark integritet. Vi är stolta över vårt utbildningsuppdrag och tar det på stort allvar, särskilt i en tid när källkritik blir allt viktigare och det redaktionella oberoendet är centralt. Vi kommer att fortsätta bedriva programverksamhet som ska spegla hela Sveriges befolkning.

Gabriella Thinsz

exekutiv producent UR