Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste sluta svika kvinnor som misshandlas

Kvinnor som anmäler män som utsätter dem för våld måste få ett bättre stöd än det som erbjuds i dag. Annars finns det risk att de inte vågar vittna, skriver Ralf G Larsson, hovrättspresident i västra Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ralf G Larsson, hovrättspresident, Hovrätten för Västra Sverige
Ralf G Larsson, hovrättspresident,
Hovrätten för Västra Sverige

För några dagar sedan dömdes en man av Solna tingsrätt till livstids fängelse för mord sedan han misshandlat en kvinna till döds. De hade varit tillsammans endast en kortare tid.

När kvinnan valde att avsluta relationen förvandlades hennes liv till något som kan liknas vid ett inferno. Hon sa tidigt ifrån att hon inte ville ha med honom att göra. Mannen hade varit mycket hotfull samt trakasserat och misshandlat henne flera gånger. Under sin sista tid i livet tvingades kvinnan flytta mellan olika adresser på grund av den förföljelse hon var utsatt för.

I maj i år gjorde kvinnan två polisanmälningar och polisen bedömde att risken för fortsatt partnervåld var hög. Även en närstående hade gjort polisanmälningar. Men utredningen skrevs av eftersom kvinnan inte vågade delta i utredningen. Två polismän åkte hem till henne för att förmå henne till fortsatt medverkan men utan resultat. I och med att utredningen skrevs av hände inget mer från samhällets sida. Man behöver inte ha särskilt mycket fantasi för att förstå vilket helvete kvinnan gick igenom den sista tiden i livet.

Vittnen får inte tillräckligt med stöd

I dagarna visas på SVT en engelsk dokumentär om ett mord: Mordutredningen. I denna får man följa poliser som på ett respektingivande sätt utreder ett mord. Mycket av den professionaliteten finns alldeles säkert även i svenska mordutredningar. Men något som jag aldrig sett i svenska utredningar, är polisens omsorg om såväl målsägandena (den mördades föräldrar) som vittnet (den mördades flickvän). Polisen finns med genom hela processen på ett helt fantastiskt sätt. Polismännen stöttar och peppar, naturligtvis för att de inblandade ska orka med processen fram till rättegången.

Här i landet lämnas ofta vittnen helt utan stöd – kvaliteten på vittnesstödjarna i våra domstolar varierar dessutom mycket. Brottsofferjourerna räcker inte till för att stötta de misshandlade kvinnorna. Här finns eldsjälar men mycket bygger på att amatörer ställer upp.

Om polisen haft ett uppdrag att ställa upp för kvinnorna på det helhjärtade sätt som kommer fram i den engelska TV-dokumentären, skulle förhoppningsvis fler kvinnor ha kraft och mod att fullfölja sin polisanmälan. Koppla därtill på kvalificerade Kvinnohus runt om i landet med skickliga socialarbetare som kan ge både skydd och stöd, så är jag övertygad om att åtminstone en del tragiska grova kvinnofridsbrott och ytterst kvinnomord skulle kunna förhindras.

Anmälningar läggs på hög

Enligt uppgift dödas här i landet en kvinna var tredje vecka av en partner eller före detta partner. Ofta har dessa kvinnor gjort flera polisanmälningar. Kontaktytan mot polisen har alltså funnits i olika sammanhang. Även sjukvård och socialtjänst har många gånger träffat dessa kvinnor. Enligt uppgift från åklagare ligger kvinnornas polisanmälningar ofta på hög, i många fall upp till åtta månader eller längre.

Kvinnor som gör polisanmälan mot män som jävlas med dem, måste få ett helt annat stöd än det vi ser idag. Polisen ska genast ta sig an den polisanmälan som kvinnan gör, och samhället måste satsa stort på proffsiga och trygga kvinnohus runt om i landet, där kvinnorna och deras barn kan få både trygghet och stöd, bland annat som ett led i att fullfölja sin polisanmälan. När kvinnor misshandlas, så är det ofta även barn som far illa i hemmet. Det handlar många gånger om kvinnor som är mycket kontrollerade av sin partner. De behöver alltså allt stöd de kan få för att komma ur den destruktiva relationen.

Alla resurser som krävs

Det finns ingen quick fix för att komma åt det våld som kvinnor utsätts för, men det som samhället kan göra ska också göras. Män som våldför sig på kvinnor – ofta i relationer - ska lagföras och då gäller det att få fram den bevisning som behövs för en fällande dom. Och den bästa bevisningen är oftast den misshandlade kvinnan. Här ska alla de resurser som krävs sättas in för att kvinnan ska orka medverka i brottsutredningen. Annars kommer vi aldrig att få bukt med våldet mot kvinnor, vare sig det handlar om kvinnor som lever i relationer eller de som i övrigt utsätts för mäns våld.

Ralf G Larsson

hovrättspresident

Hovrätten för Västra Sverige