Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiet i Göteborg vill införa en kommunintern avgift på engångsmaterial av plast för att minska användningen till förmån för mer hållbara alternativ, skriver Ulf Kamne (MP).

Vi måste sluta slösa med plasten

Plastberget bara växer och en onödigt stor del av plasten hamnar i havet. Det är ohållbart. Göteborgs stad måste ersätta plasten i fler produkter och oftare köpa återvunnen plast när plast är enda alternativet. Det går, skriver Ulf Kamne (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hela 9 500 kg plast tillverkas i världen varje sekund, enligt en rapport från Håll Sverige Rent från ifjol. Ungefär hälften av den plast som tillverkas är engångsförpackningar som kastas bort inom ett år. Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, det mesta av det är plast. Forskarna varnar för att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i haven. Vi städar stränder och sopar gator men måste stoppa plasten vid källan.

Staden behöver både minska sina inköp av onödiga plastprodukter och ställa krav på återvunnen plast vid inköp och upphandling. Genom att ställa krav på återvunnen plast kan staden skapa en marknad. Vi vet sedan tidigare att staden som stor inköpare har den möjligheten. Det har vi sett när vi ställt krav på 100 procent ekologiskt kött.

Plasten finns numera i magen på fåglar och i våra hav. Längs stränder, i inandningsluften, i odlingsjorden och i vårt dricksvatten. Plast finns helt enkelt överallt. Plastskräp mals ner till mikroplast. Farliga miljögifter som PCB och ftalater fastnar på mikroplasten. Exakt vad det innebär för vår hälsa vet vi ännu inte.

Minska engångsartiklar av plast

Vi kan inte fortsätta att använda plasten som vi gör i dag. Den tar väldigt lång tid att bryta ner om den hamnar ute i naturen. Det kan ta 100 år. Det gör att i princip all den plast som hittills producerats finns kvar och vi fortsätter fylla på med mer och mer. Därför vill Miljöpartiet införa en kommunintern avgift på engångsmaterial av plast för att minska användningen till förmån för mer hållbara alternativ.

Staden behöver både minska sina inköp av onödiga plastprodukter och ställa krav på återvunnen plast vid inköp och upphandling

Göteborgs stad arbetar på olika sätt med att minska miljöpåverkan från plasten. I projektet Skrota skräpet har flera av kommunens verksamheter minskat sin plastkonsumtion och därmed sparat både pengar och resurser. Vi har sett till att staden tar fram förslag på hur vi ska kunna minska bruket av engångsartiklar. Miljöpartiet kommer att driva på för att genomföra de åtgärder som krävs. Staden arbetar också med konstgräset som är en av de största källorna till mikroplast. Det pågår åtgärder både med att byta ut material och att minska spridningen av granulat från planerna. Vi hoppas att fler kommuner följer efter.

Göteborg ska vara ett föredöme inom miljöområdet. Vi är övertygade att vi klarar det och att det både kommer ge positiva effekter i staden och ringar på vattnet i hela landet.

Ulf Kamne (MP)

miljökommunalråd