Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste hålla ihop för att öka simkunnigheten

Nu erbjuds tusen Göteborgsbarn gratis simskola. En viktig jämlikhetssatsning som kräver att kommun och föreningsliv håller ihop och samarbetar, skriver Bettan Andersson (V) och Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Gratis simskola, 6/10

Barns simkunnighet ska inte vara beroende av var de bor eller vilka som är deras föräldrar. Vi genomför därför en satsning på gratis simundervisning för att garantera att alla barn ska lära sig simma. En satsning som dessutom kan ge fler elever chansen att klara skolan då simkunnighet är ett krav för att få betyg i idrott.

Just nu pågår ett pilotprojekt där barn i förskoleklass och i femte klass erbjuds gratis simskola. Under projektet använder Göteborgs kommun personal från Svenska Livräddningssällskapet, SLS. Tyvärr oroas nu Tina Heiker Hult från SLS för vad som kommer att hända efter projektet. Hon menar att bristen på simlärare och tillgång till badvatten riskerar att öka.

Rättvis fördelning självklar

Vi arbetar för att det ska utbildas fler simlärare i takt med att verksamheten expanderar. Likaså för att det ska byggas nya badhus och för att Hammarbadet ska renoveras. Att tiderna på badhusen ska fördelas rättvist och efter behov är en självklarhet. Den största oron verkar dock mest handla om att kommunen ska anställa fler simlärare. Men en utökning av kommunens egen simundervisning utesluter inte att fler aktörer samtidigt bedriver simundervisning. Vi ser det inte som att konkurrera med Svenska Livräddningssällskapet, utan som att vi tillsammans arbetar för att öka simkunnigheten i Göteborg.

Aktiv och drivande part

För oss är det självklart att kommunen ska vara en aktiv och drivande part för att öka simkunnigheten. Det kommer vi aldrig att backa ifrån. Vi hoppas samtidigt att föreningslivet vill vara en minst lika aktiv part. Om vi lyckas arbeta tillsammans ökar vi möjligheterna att nå vårt gemensamma mål – att alla barn ska kunna simma i Göteborg.

Bettan Andersson (V)

ordförande Idrotts- och föreningsnämnden

Daniel Bernmar (V)

idrotts- och förenings- kommunalråd