Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FEM ÅR SEDAN. Vi får vara rädda, vi får vara arga, men vi får aldrig sluta stå upp och kämpa för ett demokratiskt samhälle, skriver debattören

"Vi måste fortsätta kämpa för att hedra Utøyas offer"

Terroristen Breivik attackerade inte bara ungdomarna på Utøya utan även hela socialdemokratins värderingar och drömmar. För att hedra dem som togs ifrån oss måste vi minnas och fortsätta kämpa för demokratin, skriver Amalia Rud Pedersen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det var idag, för exakt fem år sedan det ofattbara hände. En attack mot politiskt engagerade ungdomar och barn, AUF:are på ön Utøya, under deras sommarläger.

Terroristen den 22 juli 2011 var ensam i att utföra sina våldsdåd i Oslo och på Utøya. Men både då och i dag finns det de som delar hans förakt mot demokratin och människovärdet. Hans hat var det som drev honom, och hans hat var konsekvensen av en förvrängd världsbild och en extrem ideologi.

Attentatsmannen ville inte bara beröva livet på ungdomarna på Utøya, utan även tysta idéerna de var där för att lära sig om. Terroristen var inte intresserad av att argumentera, utbyta åsikter eller debattera. Endast skada, mörda och förstöra livet för så många som möjligt.

AUF är SSU:s norska systerorganisation, och det finns ingen organisation som står oss som nära som den gör. För alla oss som är engagerade i den unga svenska socialdemokratin kändes attacken som en attack även mot vår organisation, våra värderingar och våra drömmar.

Attacken på Utøya var en attack mot Norge i stort, men framförallt var det en attack särskilt riktad mot Arbeiderpartiet och dess värderingar. Det är därför viktigare än någonsin för oss unga socialdemokrater idag, att på årsdagen tänka på vilket samhälle vi som vill forma och leva i.

Vi får vara rädda, vi får vara arga, men vi får aldrig sluta stå upp och kämpa för ett demokratiskt samhälle. För det är när människor inte upplever att de är del av en större gemenskap som grogrunden för dessa hemskheter skapas.

Vi ska se till att minnet av de som förlorade sina liv på Utøya förs vidare i kampen för fred, rättvisa och demokrati. Genom politisk organisering kommer vi förverkliga våra drömmar och idéer.

För medan den som tog våldet till Utøya sitter inlåst, så återvänder unga socialdemokrater till ön. I sommar håller återigen AUF sommarläger på Utøya, och SSU kommer ansluta med en delegation.

På många platser i Sverige uppmärksammar SSU:are femårsdagen genom att manifestera och anordna samtal om hur vi stärker demokratin. Och det är just genom att minnas och försöka förstå, för att sedan att fortsätta kämpa för våra demokratiska värderingar, som vi kan hedra de som togs ifrån oss för fem år sedan.

Amalia Rud Pedersen

Ordförande SSU Göteborg