Kärnvapen både på svensk mark och i Europa innebär ett hot mot allas rätt till liv, skriver debattören.
Kärnvapen både på svensk mark och i Europa innebär ett hot mot allas rätt till liv, skriver debattören. Bild: Gary Fields

Vi måste enas om att förgöra kärnvapnen – innan de förgör oss

Förra veckan möttes G7-länderna i Hiroshima, den japanska stad som allt för väl vet vad kärnvapen innebär. Fem av de sju länderna har kärnvapen på sitt territorium. Det borde ha varit omöjligt för dem att ha sett vad kärnvapen gör med människor, dess faktiska konsekvenser, och inte genast inleda förhandlingar om nedrustning. Trots det blev resultatet tomma ord utan löften om konkret handling, skriver Vendela Neij.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Räck upp handen – höger eller vänster – den som vill ha massförstörelsevapen placerade under sina barns förskola? Jag misstänker att inga händer är i luften nu.

Kärnvapen både på svensk mark och i Europa innebär ett hot mot allas rätt till liv. Frågan om kärnvapen övergår partigränser, landsgränser, ekonomisk, social eller politisk status. Oavsett vad du eller jag tycker i enskilda politiska frågor, religiöst eller ideologiskt – vi behöver visa att det finns ett folkligt motstånd mot kärnvapen – ett samlat motstånd som sträcker sig bortom ideologi, höger och vänster.

Det handlar alltså om rätten till liv för oss alla. Inte ens grannen som kan fly till en sommarstuga, eller kollegan med stort kapital placerat i rätt aktier undkommer när spelet väl är igång. Vi är alla lika små och sårbara när bomberna faller.

ANNONS

Spänna fast en bomb

Jag önskar verkligen att det fanns kompromisser. Jag önskar att kärnvapenparaplyer var rimligt, att terrorbalans mellan storimperier var möjlig att uppnå. Att ha kärnvapen som försvar är som att spänna fast en bomb vid sin egen kropp och säga ”akta er”.

Det här är läget: Allt med kärnvapen är farligt. Transport, förvaring, provsprängning, användning. Det finns inga ”precisionsvapen” när vi pratar om kärnvapen. Så kallade taktiska kärnvapen är fem gånger starkare än Hiroshima-bomben. Många kärnvapen är hundra gånger så stora. Även om du inte dör i den direkta eldstormen kommer du och dina nära och kära riskera att bli svårt sjuka av strålningen. För att inte nämna massflykt mellan kontinenter. Demolerad infrastruktur. En totaleskalerad klimatkatastrof som resulterar i global svält.

Låt oss skrika det högt medan vi kan så att våra beslutsfattare förstår att vi inte lägger oss platta inför vår egen undergång

Jag fattar att det här är en obekväm fråga. Ingen vill prata om undergången. Det vill inte jag heller egentligen. Jag är socionom och låtskrivare. Jag vill skriva musik och hjälpa utsatta människor nå en trygg framtid. Men för att kunna göra det måste vi se till att det finns en framtid att nå.

Jag är villig att lägga alla politiska åtaganden åt sidan för stunden om vi kan enas om den här enda saken: Eliminera kärnvapen. Förgör dem innan de förgör oss. Låt oss skrika det högt medan vi kan så att våra beslutsfattare förstår att vi inte lägger oss platta inför vår egen undergång.

ANNONS

Det är möjligt. Det fungerar precis som annan kriminalisering: genom att göra något olagligt mobiliseras resurser och möjligheter att verka för att det ska upphöra. FN:s kärnvapenförbud är det bästa verktyg vi har i kampen mot kärnvapen. År 2017 röstade 122 av världens stater fram FN:s konvention om förbud av kärnvapen. Den blev internationell lag den 22 januari 2021 och mer än hälften av världens länder har signerat det. De har gått samman för att hindra ett av vår tids största hot.

Förlorad möjlighet

Dock har Sverige inte gått med – än. G7-mötet i Hiroshima blev ännu en förlorad möjlighet. Hur många möjligheter till kärnvapennedrustning har vi råd att förlora? Efter vilken förlorad möjlighet sker den faktiska kärnvapenolyckan eller kärnvapenanvändningen som vi hade kunnat förhindra? Vi måste ta den här kampen, ta varje möjlighet – för din skull, för min skull och för alla och allt det vi älskar. Jag har inte gett upp än. Jag tror att vi är fler med samma gemensamma mål - vår mest basala trygghet – så låt det märkas.

Kärnvapenförbudet är ett lysande exempel på att det faktiskt finns alternativ. Motstå krigshetsen som driver oss mot en eskalering och normalisering. Nu är det dags för oss andra att ihärdigt påminna våra politiker om att nedrustning handlar om att värna om det mest grundläggande vi har – våra och allt levandes rätt till liv. Och när Sverige går in i Nato måste vi tydligt säga stopp och få en lag som garanterar för oss som bor här – inga kärnvapen inom Sveriges gränser.

ANNONS

Kan du lova oss det, Ulf Kristersson?

Vendela Neij, socionom, låtskrivare och medlem i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet

LÄS MER:Nordkorea: Nytt vapen kan utlösa ”radioaktiv tsunami”

LÄS MER:Ryssland placerar kärnvapen i Belarus

LÄS MER:Motgift efter smutsiga bomber testas i USA

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS