Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bettan Andersson (V) och Daniel Bernmar (V).
Bettan Andersson (V) och Daniel Bernmar (V).

Vi måste bygga fler simhallar – det är bråttom

Vänsterpartiet vill bygga nya sim- och idrottshallar i Göteborg. Behoven är akuta men de borgerliga partierna sätter käppar i hjulet och bromsar planerna, skriver Bettan Andersson (V) och Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Många av Göteborgs simhallar är byggda under 70-talet och är nu slitna. Att underhålla dem är kostsamt och många besökare klagar på att simhallarna inte håller måttet. Fler hallarna behöver därför bytas ut inom en snar framtid.

Det behöver även byggas helt nya simhallar. Göteborg växer i snabb takt och redan i dag är det trångt i simhallarna vilket gör det svårt för föreningar och simskolor att få tid i bassängerna.

2015 tog vi rödgrönrosa initiativ till en strategi för utveckling av bad och simhallar i Göteborg. Med andra ord hur många som kommer att behövas och var de bör ligga. Mest akut är behovet av en simhall i centrala Göteborg. Men nu vill de borgerliga partierna tillsammans med S och D bromsa planerna.

Det finns inte tid

De borgerliga partierna och S vill utreda en central simhall och en multiarena i evenemangsområdet samtidigt. Det kan låta klokt, men faktum är att vi inte har tid. Det tar lång tid att bygga nya simhallar och de centrala hallar som finns håller inte måttet. Valhallabadet är i dåligt skick och klarar inte längre av att möta behoven ifrån flera vattenidrotter.

Vänsterpartiet vill i stället att den nya simhallen ska byggas på Heden

Vänsterpartiet vill i stället att den nya simhallen ska byggas på Heden. Att bygga en ny simhall i evenemangsområdet som de borgerliga partierna och S vill skulle bli trångt, ta för lång tid och försvåra för Ullevis verksamhet. Ullevi har behov av stora ytor omkring arenan som bland annat behövs för publiken ska kunna ta sig in och ut.

Fler idrottshallar

Göteborg behöver också nya idrottshallar med publikkapacitet på runt 1 000 personer. Detta för att idrotter såsom handboll, innebandy och kampsporter behöver tävlingsarenor. Vi rödgrönrosa och Socialdemokraterna vill bygga en idrottshall i denna storlek vid Kviberg där kommunen äger byggklar mark.

Genom att bygga en idrottshall vid Kviberg med 1 000-1 500 publikplatser och mobila läktare som gör det möjligt att ta emot 2 000-2 500 besökare, skulle vi kunna möta både dagens och morgondagens behov. Dessutom skulle den nya hallen kunna ersätta Lisebergshallen i väntan på den nya ersättningshallen.

Det är hög tid att gå ifrån ord till handling. Att fortsätta att utreda sim- och idrottshallar år efter år slår hårt mot idrotts- och föreningslivet. Vänsterpartiet är beredda att börja bygga och utveckla Göteborg som idrottsstad

Bettan Andersson (V)

2:e vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden

Daniel Bernmar (V)

oppositionskommunalråd