Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU

Vi lyssnar och gör arbetsvillkoren bättre

Det är allvarligt att många unga sjuksköterskor överväger att lämna yrket. Vi lyssnar på signalerna. Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, arbetar med en rad åtgärder för att ge nyblivna sjuksköterskor en bra start i vården, skriver bland andra Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör SU.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vårdkrisen, 1/3

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är beroende av att unga människor söker sig till vården. Vi erbjuder något som många söker: meningsfull sysselsättning och stora utvecklingsmöjligheter. Sjukvården är en framtidsbransch.

Enligt en studie på GP Debatt överväger drygt 70 procent att lämna sjuksköterskeyrket sex år efter examen. Här måste arbetsgivare, vårdutbildningar och alla inom sjukvården hjälpas åt. Om vi inte förbereder studenterna, introducerar dem, och förmedlar vårdens positiva värden, så riskerar vi att tappa goda krafter.

Mer handledning

Vi ser att nyblivna sjuksköterskor behöver mer handledning än tidigare och samverkar därför tätt med de vårdvetenskapliga institutionerna för att utveckla utbildningen. Som arbetsgivare satsar vi på kliniska basår för nya sjuksköterskor.

Förr var det vanligt att unga hade arbetat som sjukvårdsbiträden. I dag är det många som möter sjukvården först när de kommer ut på praktik. Vi återinför nu sjukvårdsbiträden. Det bidrar till att avlasta legitimerad personal – och på köpet får unga testa vårdyrket. I sommar erbjuds sjuksköterskestudenter anställning som sjuksköterskeassistenter. Vi vill ge dem möjlighet att träna sina praktiska färdigheter. Anställningsformen är ny, ersätter inte ordinarie sjuksköterskor, och utformas tillsammans med facket.

Måste erbjuda goda arbetsvillkor

Vi måste också erbjuda goda arbetsvillkor och god löneutveckling. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har, först i landet, infört akademiska och kliniska karriärvägar för vårdprofessionerna. Överläkare har funnits länge, i dag finns också översjuksköterskor, överfysioterapeuter, med flera.

Ledarskapet är viktigt för att skapa attraktiva arbetsplatser. Vi genomför en omfattande satsning på närvarande chefer, som stöttar sina medarbetare i vardagen.

Sjukvården är en fantastisk arbetsplats. Våra medarbetare räddar liv varje dag – men arbetet är också krävande. Som arbetsgivare har vi ansvar att göra nyblivna sjuksköterskor trygga i sitt samhällsbärande uppdrag.

Ann-Marie Wennberg

sjukhusdirektör Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU

Göran Matejka

Lars Rydhede

biträdande sjukhusdirektörer, SU