Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alex Bergström (S), regionråd, Västra Götalandsregionen

Vi kan inte vara toleranta mot de intoleranta

KD och L – ni är naiva när ni säger er vilja ta debatten med Nya Tider på Bokmässan. Tar ni debatten med en högerextrem organisation är det utifrån deras förljugna och påhittade världsbild, skriver Alex Bergström (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bokmässan, 5/5 och 9/5

Kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (KD) och vice ordförande Lars Nordström (L) säger i sin replik att de vill delta på årets Bokmässa och att de ska ta debatten mot den högerextrema organisationen än att stänga dem ute. Vackert och pretentiöst – eller naivt?

Jag försökte i ett resonemang säga att Bokmässan som ett kulturbolag kan tacka ja eller nej till att ta in en högerextrem organisation på mässgolvet. Säger de nej skulle de inte på något sätt skada yttrandefriheten. För samma kulturbolag har sagt nej till andra högerextrema organisationer. När Bokmässan nu valt att ta in Nya Tider – som tycker att hembesök hos opinionsbildare och skribenter är fullt legitimt – får det konsekvenser. Hembesöken handlar om att skrämma opinionsbildare till tystnad.

På riktigt, Brännberg och Nordström. Ni är naiva när ni säger er vilja ta debatten mot den högerextrema organisationen på Bokmässan. Vad ska ni debattera om? Majgull Axelsson senaste bok eller huruvida förintelsen ägt rum? Ursäkta den bisarra skillnaden, men tar ni debatten med en högerextrem organisation är det utifrån deras förljugna och påhittade världsbild.

Ingen populistisk idé

Mitt resonemang om att Västra Götalandsregionen, genom Kultur i Väst, ska ta en paus från Bokmässan 2017 är inte en populistisk idé, som Brännberg och Nordström påstår. I så fall är det många bokförlag som också är populistiska när de aktivt försökt påverka Bokmässan att säga nej till Nya Tider. Jag tror inte heller att liberalen Nordström tyckte att Bengt Westerberg var en populist när han lämnade tv-soffan när Ny demokrati kom in i studion. (I övrigt frågar väl KD-ledaren i samma stund: ”Ska jag också gå?”). Jag säger det för att ett demokratiskt samhälle inte kan vara gränslös tolerant mot de intoleranta. ”Vem som helst har friheten att framföra sin åsikt som syftar till att helt eller delvis strypa andras åsikter”, skriver Theodor Kallifatides i ”Ännu ett liv”. Men Bokmässan har också sin fulla rätt att säga nej utan att de stryper yttrandefriheten.

Alex Bergström (S)

regionråd, Västra Götalandsregionen