Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt; nya kraftfulla verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, hårdare straff, avskaffad straffrabatt för myndiga vid grova brott, ett batteri av åtgärder för att bryta tystnadskulturen och skydda vittnen, och flera åtgärder för att förhindra tillväxten i de kriminella miljöerna, skriver debattörerna.
Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt; nya kraftfulla verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, hårdare straff, avskaffad straffrabatt för myndiga vid grova brott, ett batteri av åtgärder för att bryta tystnadskulturen och skydda vittnen, och flera åtgärder för att förhindra tillväxten i de kriminella miljöerna, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Vi kan aldrig acceptera att gängen tar tryggheten ifrån oss

Alla göteborgare ska känna sig trygga – oavsett plats eller tid på dygnet. Det ska inte spela någon roll om du bor i Askim eller Angered. Vi tänker aldrig acceptera de senaste dagarnas händelser med gängkriminella som upprättat vägspärrar på olika platser i nordöstra Göteborg eller maskerade gängmedlemmar som samlats på Posthotellet, skriver inrikesminister Mikael Damberg.

ANNONS
|

Göteborgspolisen har agerat snabbt och resolut vid ovanstående händelser, de kommer inte att se mellan fingrarna på att kriminella sätter upp några vägspärrar eller skapar otrygghet hos vanligt folk som vill leva i trygghet i sin stad. Samhället måste slå tillbaka med sin fulla kraft mot de kriminella miljöerna, vi kan aldrig acceptera att gängen tar tryggheten ifrån en enda göteborgare.

Först och främst måste polisen fortsätta stärkas och få mer resurser. Det är fler närvarande poliser på gator och torg som gör skillnad här och nu. Därför har vi ökat antalet polishögskolor från tre till fem och Sverige har nu fler poliser än någonsin. Vi är halvvägs till det mål om 10 000 fler polisanställda till 2024 som regeringen satt upp. Men det räcker inte – polisen ska fortsätta stärkas.

ANNONS

Ny lagstiftning

Vid sidan av satsningen på fler poliser har regeringen lagt fram ett 34-punktsprogram med ett batteri av åtgärder och ny lagstiftning riktade mot kriminella nätverk. Det är det största åtgärdspaketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige, och vi arbetar hårt med att rulla ut reformerna en efter en. Programmet omfattar åtgärder på både kort och lång sikt; nya kraftfulla verktyg för de brottsbekämpande myndigheterna, hårdare straff, avskaffad straffrabatt för myndiga vid grova brott, ett batteri av åtgärder för att bryta tystnadskulturen och skydda vittnen, och flera åtgärder för att förhindra tillväxten i de kriminella miljöerna. Så sent som i onsdags presenterade regeringen ett paket med ytterligare straffskärpningar för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor. Många fler åtgärder kommer.

Ingen ung människa ska se det som ett attraktivt framtidsval att sälja narkotika eller springa med vapen åt ett kriminellt nätverk – definitivt inte i brist på bättre alternativ.

Skarpare åtgärder och bättre verktyg mot de gängkriminella här och nu är ett måste. Men polisen är mycket tydliga med att vi måste lägga lika stor kraft på att också stoppa nyrekryteringen till de kriminella nätverken genom det förebyggande arbetet. Därför behöver vi samtidigt arbeta målmedvetet med att stärka bland annat skolorna och socialtjänsten. Tillflödet av unga killar till de kriminella miljöerna måste få ett slut. Ingen ung människa ska se det som ett attraktivt framtidsval att sälja narkotika eller springa med vapen åt ett kriminellt nätverk – definitivt inte i brist på bättre alternativ. Där och då har samhället misslyckats. Här har vi ett stort arbete att göra, mot dåliga skolresultat, segregation, trångboddhet, fattigdom och social utsatthet. Men vi ska lyckas.

ANNONS

Samhället måste sätta hårt mot hårt mot gängkriminaliteten på alla fronter. De ska inte få stjäla vår trygghet – och inte våra ungdomars framtid och liv.

Mikael Damberg, inrikesminister

Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och riksdagsledamot

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS