Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vi jobbar effektivt med nyanländas etablering

Vi välkomnar Dalibor Eminefendics (MP) engagemang i frågan om hur vi bäst ska kunna etablera nya göteborgare. Arbetslösheten bland utrikesfödda måste minska. Men förslagen som föreslås finns redan på plats, skriver bland andra Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Integrationen, 16/2

Det går bra för Göteborg. Arbetslösheten minskar i varje tänkbar grupp. Ungdomsarbetslösheten är halverad sedan 2010 och försörjningsstödet har sjunkit rejält under flera år. Men vi håller med Dalibor Eminefendic om att arbetslösheten är för hög bland nyanlända.

Ett eget jobb att gå till är vägen till integration och ökad jämlikhet. Därför har vi satsat rejält på att knäcka arbetslösheten i hela staden, med särskilda insatser för nyanländas sysselsättning.

Den kombinerade språk- och yrkesträning som Eminefendic efterlyser finns redan på plats. Genom vårt Talangkoncept vänder vi upp och ner på hela etableringsprocessen:

Jobbet kommer först

Jobbet kommer först, språket tar vi sedan. I nära samarbete med arbetsgivare ser vi till att nyanlända först får yrkestalang och sedan lär sig svenska på jobbet. Talangkonceptet är så framgångsrikt att sju av tio deltagare har fått ett viktigt, riktigt jobb – och vissa har redan avancerat till ledarpositioner.

Navet för integrationsarbetet är våra fyra Kompetenscenter.

Eminefendic vill att staden satsar på att få in nyanlända i verksamheten med lättare arbetsuppgifter. Det görs redan.

400 extratjänster

I Göteborg finns fler än 400 extratjänster i välfärden. Extratjänster innebär en chans för långtidsarbetslösa att få en första fot in på arbetsmarknaden och samtidigt bidra med avlastning på äldreboenden, skolor och förskolor. Många av dessa är nyanlända. Vårt mål är att de stegvis ska kunna vidareutbildas till yrken som undersköterska eller barnskötare.

Navet för integrationsarbetet är våra fyra Kompetenscenter. Där samlas vuxenutbildning, språkstöd, jobbinsatser, studievägledning, matchning och arbetsförmedlingen på samma fysiska plats – med målet att stötta bland annat nyanlända till ett viktigt, riktigt jobb.

Dalibor Eminefendic är varmt välkommen att besöka Kompetenscenter. För att klara integrationen behövs allas engagemang.

Jonas Attenius (S)

ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning (NAV)

Mats Pilhem (V)

2:e vice ordförande NAV

Aina Nordqvist (MP)

ledamot NAV