Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har lyft frågan om nya lokaler

Behovet av ersättningslokaler för de konstnärliga verksamheter som försvinner i Karlavagnsstaden har lyfts från flera håll, inklusive kulturnämnden. Arbete pågår nu med att hitta nya lokaler, skriver Mariya Voyvodova (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Karlastaden, 1/7

En rad kulturutövare kritiserar planen för Karlavagnsplatsen på Norra Älvstranden. Kulturnämnden får särskilt kritik för att inte ha värnat tillräckligt om de musiker och konstnärer som måste byta lokaler i samband med att gamla byggnader rivs. Som kulturnämndens ordförande vill jag gärna svara på kritiken.

Jag välkomnar ert engagemang för Göteborgs kulturliv. Jag förstår oron och frustrationen. Området har med Truckstop Alaska i spetsen länge varit ett nav i Göteborgs musikliv, och många musiker och konstnärer har kunnat hyra lokaler till en låg kostnad. Nu försvinner de lokalerna.

Påståendet att kulturnämnden inte lyft fram vikten av att värna om kulturutövarna i området är dock felaktigt. I mars 2016 fick kulturnämnden möjlighet att yttra sig över Karlavagnsplatsens detaljplan för bostäder och verksamheter. Vi betonade då tydligt att det krävs ett målmedvetet arbete för att även fortsättningsvis möjliggöra kreativa verksamheter i området. Vi underströk också vikten av att värna det sociala och kulturella kapital som finns i området och att fastighetsbolaget Serneke Group AB borde involvera befintliga verksamheter i utvecklingen. Detaljplanen antogs i juni av kommunfullmäktige i bred politisk enighet. I den lyftes från flera håll, inklusive kulturnämnden, behovet av ersättningslokaler för de verksamheterna som försvinner. Arbetet pågår med att hitta lokaler. Jag förutsätter att det görs i dialog med er, staden och fastighetsbolaget.

Kulturen är ett samhällsbyggnadselement

Det är positivt att undertecknarna tar upp Göteborgs kulturprogram. Det är grunden till kulturnämndens arbete och vi arbetar för fullt med att förverkliga målen som satts upp i programmet. Kulturens roll i den hållbara staden är viktig. Kulturen är och ska hanteras som ett samhällsbyggnadselement och måste därför utgöra en naturlig och integrerad del av stadsutvecklingen. Göteborg står inför en spännande utveckling med många stora projekt. Det innebär en del utmaningar men jag ser också möjligheter att skapa en sammanhållen stad. För att göra det krävs ännu mer samarbete och dialog med kulturutövare, privata aktörer, näringsliv och politik över hela staden. Det arbetet har inletts, men mer finns och ska göras.

Mariya Voyvodova (S)

kulturnämndens ordförande Göteborg