Inom elektrifiering ser vi ett tekniksprång som går fortare än någon hade anat. Men vi kan inte förlita oss på att marknadskrafterna ska göra annat än det som de är bra på. För att lösa klimatfrågan krävs en bred omställning och helhetssyn som marknaden saknar. Utsläppen måste helt enkelt vika neråt efter många farliga år med skenande “hockeykurvor” som bara pekar åt fel håll. Något annat har vi varken tid eller råd med, skriver debattörerna.
Inom elektrifiering ser vi ett tekniksprång som går fortare än någon hade anat. Men vi kan inte förlita oss på att marknadskrafterna ska göra annat än det som de är bra på. För att lösa klimatfrågan krävs en bred omställning och helhetssyn som marknaden saknar. Utsläppen måste helt enkelt vika neråt efter många farliga år med skenande “hockeykurvor” som bara pekar åt fel håll. Något annat har vi varken tid eller råd med, skriver debattörerna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vi har inte råd att inte investera i kraftfulla klimatåtgärder nu

Vi får inte tappa tempo i kampen mot klimatkrisen. I framtiden efter pandemin ser vi en både mer hållbar och rättvis värld. Men det krävs politiskt mod på alla beslutsnivåer för att ställa tuffa klimatkrav och tänka bortom budgetår och mandatperioder, skriver bland andra Karin SVensson Smith, Miljöpartiets klimatnätverk.

ANNONS
|

Om tio år ser vi framför oss en grönare och rättvisare värld. Bortom pandemin ser vi levande städer för människor, med smart stadsplanering, klimatsmarta bostäder och med energieffektiva sätt att transportera både människor och gods. Vi tar hand om våra saker, återanvänder och återvinner. Vi konsumerar upplevelser hellre än engångsartiklar och vi kan åter mötas ansikte mot ansikte utan att vara rädda för smitta. Under 2020 har pandemin upptagit mycket av vår energi och än är den inte över. Men vi får samtidigt inte tappa tempo för att bekämpa den långsiktiga klimatkris som även den hotar vår existens på jorden. Det finns idag få som inte är medvetna om klimatförändringarna. Men trots det genomförs inte tillräckliga åtgärder, tillräckligt snabbt.

ANNONS

Går för långsamt

Enligt forskningen har vi cirka tio år på oss att vända utvecklingen och undvika att konsekvenserna blir enormt allvarliga. Vi har börjat, men det går för långsamt. De goda exempel som genomförs i olika delar av landet behöver få spridning, vi måste gå från pilot till mainstream. Klimatneutralitet ska inte var spets utan standard.

Att det krävs en ordentlig samhällsomvandling är något som alltfler starka röster höjs för, både från samhället och från en bred vetenskap. Här behöver alla delar av samhället vara med: näringslivet, civilsamhället, kommuner, regioner och statliga myndigheter. Inom elektrifiering ser vi ett tekniksprång som går fortare än någon hade anat. Men vi kan inte förlita oss på att marknadskrafterna ska göra annat än det som de är bra på. För att lösa klimatfrågan krävs en bred omställning och helhetssyn som marknaden saknar. Utsläppen måste helt enkelt vika neråt efter många farliga år med skenande “hockeykurvor” som bara pekar åt fel håll. Något annat har vi varken tid eller råd med.

Stora konsekvenser

Det krävs politiskt mod på alla beslutsnivåer för att ställa tuffa klimatkrav och tänka bortom budgetår och mandatperioder. Det som beslutas nu eller som inte beslutas, kommer att få stora konsekvenser inte bara för oss som lever idag utan också för framtida generationer. Det är nödvändigt med klimatomställning, men den måste också ske på ett rättvist sätt så att inte människor med låga inkomster drabbas.

ANNONS

Miljöpartiet har tagit viktiga steg på vägen i regering och inom EU, som den övergripande klimatlagen och “den gröna given”, men vi behöver många fler kraftfulla åtgärder som:

– Effektivt reducerar den klimatpåverkan som Sverige är ansvarigt för oavsett om den sker i Sverige eller i andra länder

– Är genomförbara i närtid och sammantaget är räcker för att minska utsläppen av växthusgaser med minst 80 % till 2030 relativt 2010.

– Sker inom ramen för en ekologisk och social hållbar utveckling, med ekonomi som ett medel.

För att klara detta vill vi se mer kraftfullt styrande och pedagogiskt utformade ekonomiska styrmedel, där pengarna från höjda skatter och avgifter på det fossila och energislösande går till att subventionera och bygga ut det förnybara och hållbara. Det kan handla om kilometerskatt på vägtransporter och flygskatt som används för att öka utbudet av tåg- och annan kollektivtrafik. Investeringar som motverkar möjligheten att nå klimatmålen måste förbjudas, samtidigt som gröna kreditgarantier ges för klimatsmarta satsningar.

För att klara detta vill vi se mer kraftfullt styrande och pedagogiskt utformade ekonomiska styrmedel, där pengarna från höjda skatter och avgifter på det fossila och energislösande går till att subventionera och bygga ut det förnybara och hållbara.

I Sverige växer många kommuner så det knakar, och då krävs att städernas kollektivtrafik, gång och cykel är de mest attraktiva sätten att ta sig fram på samtidigt som biltrafiken minskar. Även regionalt behövs en infrastruktur för kollektiva transportmedel och cykel, och utanför dessa system, där bilen är bästa sätt att ta sig fram behöver tillgång till fossilfria drivmedel och strategiskt placerade pendelparkeringar säkras.

ANNONS

Våra hälsofrämjande och dyrbara skogar måste vi värna, både som kolsänka som fångar upp koldioxid och för att bevara den biologiska mångfalden.

Vi har inte råd att inte göra allt vi kan för att ställa om nu. Många beslut handlar om investeringar som påverkar på många års sikt. Kostnaderna för samhället blir mångdubbelt högre ju längre vi väntar. Vi har ett ansvar att kommande generationer ska kunna ha en ljus framtid. Det avgörs nu.

Karin Svensson Smith, ordförande i Miljöpartiets klimatnätverk

Karin Pleijel ledamot i Miljöpartiets klimatnätverk

Rebecka Hovenberg ledamot i Miljöpartiets klimatnätverk

Aron Knifström ledamot i Miljöpartiets klimatnätverk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS