Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi tror på den svenska förhandlingsmodellen där parternas intressen balanseras på bästa möjliga sätt, skriver debattörerna. Bild: Helena Landstedt, Hyresgästföreningen

Vi har alltid varit en kamporganisation

Fastighetsägarna ondgör sig över att Hyresgästföreningen har blivit en kamporganisation. Men för oss är det en självklarhet att vara både och – å ena sidan en organisation som kämpar för hyresgästerna, å andra sidan en ansvarsfull förhandlingspart, skriver Carl-Johan Bergström, förhandlingschef och Andreas Sjöö, bostadspolitiskt sakkunnig, Hyresgästföreningen Västra Sverige, i en slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

20/9 Hyresgästföreningen har blivit en aktivistisk kamporganisation

12/9 Monumentalt löftesbrott av S om marknadshyror införs

Många hyresgäster är oroliga för de hyreshöjningar som skulle bli konsekvensen av marknadshyror. Coronapandemin har redan slagit hårt mot denna grupp. Vill regeringen verkligen sparka undan benen på dessa personer i det här svåra läget, skriver Ronny Bengtsson, tillförordnad regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige, på GP Debatt den 12 september.

Hyresgästföreningen – en kamporganisation

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Göteborg, skriver i en replik att Hyresgästföreningen förvandlats till en aktivistisk kamporganisation. Hon anser att det blivit allt svårare att nå överenskommelser med oss och hoppas därför slippa oss som förhandlingspart i framtiden.

Sanningen är den att vi alltid varit en kamporganisation när nöden så kräver, från 30-talets hyresstrejker fram till våra dagars strid mot marknadshyror.

Sanningen är den att vi alltid varit en kamporganisation när nöden så kräver, från 30-talets hyresstrejker fram till våra dagars strid mot marknadshyror. Vi företräder landets alla hyresgäster i en mängd olika sammanhang och när det krävs så tar vi kampen för dessa tre miljoner människor. Det är en självklarhet men också något vi är stolta över. Vi kommer alltid att kämpa för hyresgästernas bästa.

År 2020 kan det handla om att inte ge vika för den privata fastighetsägaren Västerstaden i Göteborg, som får bottenbetyg från sina hyresgäster men ändå kräver den högsta hyreshöjningen av alla.

Mobilisera mot marknadshyror

Det kan också handla om att mobilisera landets hyresgäster mot regeringens förslag på att införa marknadshyror i nyproduktion, något som bland andra ekonomen Sandro Scocco nyligen avslöjade som ett beställningsjobb från Fastighetsägarna. Vi anser att det är ett första steg till att införa marknadshyror i hela beståndet.

Samtidigt sitter vi varje dag vid förhandlingsbordet och kommer överens om rimliga hyror med både privata och kommunala hyresvärdar. Hyresvärdarna behöver få rimlig avkastning på sina fastigheter och hyresgästerna behöver ett konsumentskydd mot orimliga hyreshöjningar. Vi tror på den svenska förhandlingsmodellen där parternas intressen balanseras på bästa möjliga sätt.

Christina Heikel tycker att fastighetsägarna ensidigt ska få bestämma hyresnivåerna. Det i en tid när de flesta av landets kommuner har bostadsbrist. Det vore ett dråpslag mot landets hyresgäster och i förlängningen hela Sveriges ekonomi. Det är en av anledningarna till att vi just nu behöver vara både en ansvarsfull förhandlingspart och en organisation som tar kampen för landets hyresgäster.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen Västra Sverige

Andreas Sjöö, bostadspolitiskt sakkunnig Hyresgästföreningen Västra Sverige