Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns en idé om ytterligare två isytor vid/i Frölundaborg, men inget konkret förslag och definitivt ingen deadline, skriver Christian Lechtaler. Bild: Pressbild, Tomas Ohlsson
Det finns en idé om ytterligare två isytor vid/i Frölundaborg, men inget konkret förslag och definitivt ingen deadline, skriver Christian Lechtaler. Bild: Pressbild, Tomas Ohlsson

Vi halkar efter – akut brist på ishallar i Göteborg

Bristen på isytor i Göteborg är akut. Vi har full respekt för att anläggnings- och arenafrågor tar tid, men i dagsläget finns inte ens en hållbar lösning på bordet och det gör oss mer än oroliga, skriver Christian Lechtaler klubbdirektör Frölunda HC.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västra Frölunda IF bildades den 2 januari 1930 och ishockeyn blev en del av programmet 1944. Vi har vunnit titlar och förlorat kval, men det som genomsyrar vår och så många andra föreningars historia är grundidén med den svenska idrottsrörelsen: gemenskap, hälsa, värderingar, utbildning.

I modern tid har vi skapat en struktur som framgångsrikt bygger på hårt jobb, egenproducerade spelare, lagkänsla och starka karaktärer och profiler. Vårt sätt att arbeta har skördat viss framgång och över tid har Frölunda HC vunnit 28 titlar, fostrat 82 NHL-draftade spelare och utbildat över hundra spelare som spelar i andra klubbar från hockeyettan till NHL.

Kyligt idrottsklimat

I det perspektivet känns idrottsklimatet i Göteborg oroväckande kyligt. Vi halkar efter Stockholm och Skåne när det handlar om titlar, landskamper och representation i mästerskap. Det finns så klart inte bara en orsak, men anläggningsfrågan är alarmerande och kommer vara akut både på kort och på lång sikt inom många idrotter. För oss som är på is är det både tråkigt och oroande att Ruddalens oval är stängd, Hedens utebana nerlagd och att Isdalas rink försvinner. Detta kommer att drabba tillväxten och återväxten inom hockeyn.

Detta kommer att drabba tillväxten och återväxten inom hockeyn

Behöver mer isytor

Antalet hockeyspelande barn i Frölunda har på bara några år växt från 270 aktiva till 320. Om vi skall fortsätta hålla den utvecklingstakten och fortsätta få fram spelare till A-laget behöver vi så klart mer is.

Utan tillräckligt med isytor är risken att vi snart når taket och inte kan erbjuda en tillräckligt bra verksamhet och det skulle vara förödande

Vi har dessutom adderat tjejhockeyn som växer snabbt och är på frammarsch. Utan tillräckligt med isytor är risken att vi snart når taket och inte kan erbjuda en tillräckligt bra verksamhet och det skulle vara förödande. Det här är inget isolerat problem för Frölunda, de flesta andra föreningar i regionen brottas med samma verklighet.

Vi har full respekt för att anläggnings- och arenafrågor tar tid, men i dagsläget finns inte ens en hållbar lösning på bordet och det gör oss mer än oroliga. Det finns ingen långsiktig plan – och än mer alarmerande – inte ens en kortsiktig. Det finns en idé om ytterligare två isytor vid/i Frölundaborg, men inget konkret förslag och definitivt ingen deadline.

Frågan vi ställer oss är om Göteborg vill ha en blomstrande hockeykultur i framtiden med såväl bredd som topp? För oss är Scandinavium en alldeles utmärkt matcharena – varför inte utnyttja den än mer? Med Ruddalen stängd och Heden nedlagd skulle Scandinavium, som ofta står tom, kunna öppnas för allmänhetens åkning och skolbarn under friluftsdagar. Detsamma gäller för den intilliggande Wallenstamshallen.

Det behövs en konkret lösning på ett växande och oroande problem.

Christian Lechtaler, klubbdirektör Frölunda HC