Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi ger personalen makt att påverka

Nyckeln till att utveckla äldreomsorgen är personalen. Det är därför vi i den rödgröna ledningen storsatsar på arbetsmiljöfrågorna, skriver äldrekommunalråd Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under året som gått har jag varit ute och praktiserat i hemtjänsten och på äldreboenden. Då är det viktigt för mig att kunna stå rakryggad och se de jag möter i ögonen och säga ”jag gör mitt yttersta för att äldreomsorgen ska vara den allra bästa”. För det jag sett är människor som brinner för sina jobb och gör sitt yttersta varje dag.

Du, som är en av de cirka 6 000 medarbetarna i äldreomsorgen, som varje dag gör skillnad i äldre människors liv. Du är den som får sätta guldkant på tillvaron, men också vara där när vardagen är grå. Den som får hålla en orolig hand, och torka en rinnande tår.

Du är den som kanske också får hålla handen vid sista andetaget. Du är där, dag som natt, och när andra är lediga. Du är där fastän du är sjuk. Du är där fastän du har ont i ryggen. Du är där tills det inte går längre. Och när det inte går längre, så är du där lite till. För de äldres skull. Du är den enskilt avgörande faktorn för att äldre har en meningsfull och värdig tillvaro.

Chefer och anställda måste kunna påverka

De flesta jag mött beskriver sitt arbete med en otrolig stolthet. Men flera av dem delar också samma problematik. För lite tid för att förflytta sig mellan omsorgstagare, för lite tid för dokumentation och för få kollegor. Men också, för lite möjlighet att vara delaktig och ha inflytande över sitt arbete.

Den politiska målsättningen är att äldre ska ha inflytande över sin vardag. Om inte medarbetarna i äldreomsorgen har inflytande och möjlighet att påverka sitt arbete, blir det målet svårt att nå. Vi har kommit en bit på vägen genom arbetet med Attraktiv hemtjänst. Något som är uppskattat hos både personal och chefer.

Samtidigt säger många äldreomsorgschefer att de upplever brist på mandat för att kunna ta ansvar för verksamhet och sina medarbetares arbetsmiljö. Många av cheferna har dessutom ansvar för ett stort antal medarbetare. De har inte tid eller möjlighet att vara närvarande i verksamheten i den utsträckning som skulle behövas. Forskning visar att självgående medarbetare som har tillgång till en närvarande chef både mår och presterar bättre på arbetet.

Nyckeln till att utveckla äldreomsorgen är med andra ord personalen. Vi i den rödgröna ledningen fortsätter därför att storsatsa på arbetsmiljöfrågorna. Det är först när vi anställt fler medarbetare, stärkt inflytandet hos personalen och höjt kompetensen i verksamheterna som vi lyckas utveckla äldreomsorgen. För det kommer jag göra mitt yttersta.

Daniel Bernmar (V)

äldrekommunalråd