Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi inser att Europa varken kan eller ska göra allt, men Europa behövs för att hantera det inget enskilt land klarar på egen hand, skriver Tomas Tobé (M). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Vi inser att Europa varken kan eller ska göra allt, men Europa behövs för att hantera det inget enskilt land klarar på egen hand, skriver Tomas Tobé (M). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vi går till val på att göra Sverige och Europa tryggare

Otryggheten är ett av Sveriges, och Europas, mest akuta samhällsproblem. Vapen och narkotika flödar in i över våra gränser och de utländska stöldligorna blir allt mer hänsynslösa. Samtidigt är invandringen till Europa både oförutsägbar och orättvis. Därför går Moderaterna till val på att stoppa den fria rörligheten för kriminella och att vi ska ha koll på Europas yttre gräns, skriver Tomas Tobé (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att hederliga människor och företag fritt kan röra sig över Europas gränser är i grunden något positivt. Det har ökat vår frihet och vårt välstånd. Men den fria rörligheten utnyttjas också av kriminella element i rent destruktiva syften. Så kan det inte få fortsätta. Den fria rörligheten var aldrig tänkt att gälla för kriminella.

Dagligen ser vi effekterna av den gräns- överskridande kriminaliteten här i Sverige. Utländska stöldligor står för hälften av alla bostadsinbrott. Den stora tillgången på illegala vapen och narkotika göder det grova gängvåldet. Under 2018 sköts 45 människor ihjäl i Sverige. Ofta i rena avrättningar. Inte minst i Göteborg förekommer skottlossningar. Över 40 skjutningar ägde rum i Storgöteborg under 2018.

Dagens situation, där det i praktiken är flykting- smugglare som avgör vem som ska få söka asyl i Europa, är ohållbar.

På nationell nivå behöver vi satsa på polisen, öka resurserna till hela rättsväsendet och skärpa straffen. Men ensamma står vi inte starka i kampen mot den gränsöverskridande kriminaliteten. Sverige behöver Europa för att kunna bekämpa stöldligorna och den organiserade brottsligheten. Vi behöver mer europeiskt samarbete för att göra Sverige tryggare och stoppa den fria rörligheten för kriminella.

Brottsbekämpning i fokus

Därför vill vi moderater prioritera brottsbekämpningen inom EU. Konkret innebär det exempelvis att vi vill att Sverige ska gå med i den Europeiska åklagarmyndigheten, att det ska bli lättare att utvisa EU-medborgare som begår brott i Sverige och att Europol ska få mer resurser och bättre befogenheter. Det är dags att Europa fokuserar mer på brottsbekämpning och mindre på omfördelning av bidrag mellan medlemsländerna.

För oss moderater innebär också ökad trygghet en ordnad invandringspolitik, i Sverige och i Europa. En oförutsägbar och orättvis invandring skapar otrygghet, försvårar integrationen och bidrar till segregation. På så sätt hänger invandringen ihop med tryggheten.

Dagens situation, där det i praktiken är flyktingsmugglare som avgör vem som ska få söka asyl i Europa, är ohållbar. Europas invandringspolitik måste därför förändras i grunden. Vi behöver ha koll på Europas yttre gräns och rätten till asyl bör prövas direkt vid den yttre gränsen.

Rättvis fördelning

Ansvaret mellan medlemsländerna måste också fördelas mer rättvist – Sverige kan inte fortsätta ta ett oproportionerligt stort ansvar. Samtidigt ska Sverige ha en egen invandringspolitik som ska vara stram under lång tid framåt. Den som kommer hit ska ges möjlighet att snabbt bli en del av samhället.

Vi behöver helt enkelt upprätta tillit till invandringspolitiken – i Sverige och i Europa.

Till skillnad från Socialdemokraterna kommer vi moderater att vara en konstruktiv kraft i Europa.

Tyvärr saknar framför allt Socialdemokraterna svar på hur de här problemen ska åtgärdas. Här i Sverige har Stefan Löfvens (S) regering försummat tryggheten och låtit antalet utsatta områden öka okontrollerat. Senast i vårbudgeten så väljer regeringen att skära ned på polisen. Det är anmärkningsvärt. I Europa driver Socialdemokraterna en invandringspolitik som är orealistisk, utan förankring hos varken medlemsländer eller medborgare.

Ett vägval

Så löser man inte samhällsproblem. Till skillnad från Socialdemokraterna kommer vi moderater att vara en konstruktiv kraft i Europa. En kraft som fokuserar på att lösa genuina problem.

Vi inser att Europa varken kan eller ska göra allt, men Europa behövs för att hantera det inget enskilt land klarar på egen hand. Tillsammans, inom EU, ska vi stoppa den fria rörligheten för kriminella. Så kan vi göra Sverige och Europa tryggare, friare och bättre.

EU-valet handlar om ett vägval: Antingen kommer Europa gå mot mer av splittring och att samarbetet raseras inifrån – eller så håller vi ihop Europa och gjuter mod i samarbetet.

Tomas Tobé (M)

toppkandidat till Europaparlamentet