Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anders Åkesson (C).

Vi beklagar att M inte mäktar med ansvaret

Nya stambanor för höghastighetståg kan knyta ihop landet, är bra för miljön, för jobben och för att avlasta befintliga banor, skriver Anders Åkesson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att åka tåg är ett av de mest miljövänliga och säkra sätten att transportera sig på. Men idag räcker inte järnvägens kapacitet till, och transportbehoven ökar. Vi behöver göra mer för att minska utsläppen och nå våra klimatmål.

Vi i Centerpartiet är beredda att ta ansvar och göra de viktiga investeringar som behövs för att nya stambanor för höghastighetståg ska komma på plats.

Vi måste se framåt, våga göra viktiga investeringar och hitta långsiktiga förutsättningar för att vi ska kunna resa snabbt och klimatsmart. Nya stambanor kan knyta ihop landet, är bra för miljön, för jobben och för att avlasta befintliga banor.

Vi beklagar att Moderaterna inte mäktar med att ta ett sådant ansvar, och istället väljer att säga nej till nya moderna satsningar på järnvägen.

Att kunna röra sig fritt oavsett var man bor är en förutsättning för att hela landet ska kunna leva och för att minska klyftorna mellan stad och land. Den svenska järnvägen har under lång tid varit i behov av upprustning, drift och underhåll.

Men att enbart rusta upp den infrastruktur som redan finns kommer inte att räcka. Vi måste se framåt, våga göra viktiga investeringar och hitta långsiktiga förutsättningar för att vi ska kunna resa snabbt och klimatsmart. Nya stambanor kan knyta ihop landet, är bra för miljön, för jobben och för att avlasta befintliga banor.

Elisabeth Svantesson (M) påstår att investeringar i stambanor skulle bli olönsamt och tränga undan andra viktiga investeringar. Vi i Centerpartiet har länge understrukit att satsningar på nya stambanor inte ska ske på bekostnad av andra prioriterade infrastruktursatsningar.

Centerpartiet anser att en modell, liknande den som användes när Öresundsbron byggdes, bör användas för att finansiera de nya stambanorna.

Byggandet av stambanor måste ses som en helhet med anslutningar, bostäder, investeringar och kollektivtrafik i hela landet. När fler vill välja tåget för långa internationella resor är det viktigt att tågen kan konkurrera med flyget, något som blir möjligt med nya stambanor.

Centerpartiet anser att en modell, liknande den som användes när Öresundsbron byggdes, bör användas för att finansiera de nya stambanorna. Genom att lyfta projektet ur den vanliga budgetprocessen fattas beslut baserat på vad som är effektivt för att bygga snabbt och billigt. På så sätt kan vi skapa en hållbar finansiering och upprätthålla en hög grad av kostnadskontroll. Med den modellen finansieras stambanorna på egna meriter och tränger inte ut andra nödvändiga investeringar.

I Januariavtalet har Centerpartiet fått igenom viktiga satsningar på vägunderhåll och utbyggnad av järnvägen, som en del i att förbättra rörelsefriheten på landsbygden. Vårt fokus är att driva en politik som gör skillnad på riktigt för dem som lever och arbetar på landsbygden.

Anders Åkesson (C)

vice ordförande i riksdagens trafikutskott