Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

yvärr är valdeltagandet till Ungdomsfullmäktige sammantaget endast 23 procent i Göteborgs skolor, skriver Theodor Hansson och Edvin Johansson. Bilden är från Ungdomens Riksdag där gymnasieelever får lära sig mer om politik genom att bland annat skriva motioner och debattera i kammaren.

Vi behöver mer ungdomsdemokrati

Skillnaderna är enorma mellan Göteborgs skolor i fråga om valdeltagande till Ungdomsfullmäktige. Det finns dock en enkel lösning på det och fler sätt att ge ungdomar större inflytande i kommunfullmäktige, skriver Theodor Hansson och Edvin Johansson, Ungdomsfullmäktige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

 

Replik

Ungdomsfullmäktige, 5/9

Ungdomsfullmäktige i Göteborg grundades 2005. Syftet är och har alltid varit att representeras alla barn i staden, men också att öka intresset för demokrati och politik. Vi är en organisation som består av 101 medlemmar från alla stadsdelar.

Vägvalet skriver i sin debattartikel angående valdeltagandet till Ungdomsfullmäktige att ”I dag når ingen av skolorna femtio procent av de röstberättigade.”. Detta är inte i närheten av sanningen. 2017 hade Centrina Kviberg, en skola med 286 elever, ett valdeltagande på 86 procent, otroligt bra!

Vi skulle på lång sikt vilja se möjligheten att ha mer inflytande i kommunfullmäktige

Tyvärr är inte detta normen i staden. På den stora Klarebergsskolan på Hisingen med 477 elever röstade endast nio procent. Denna skillnad mellan olika skolor leder till att det totala valdeltagandet är 23 procent. Tyvärr leder det låga valdeltagandet till en begränsad legitimitet, vi representerar endast en bråkdel av stadens unga.

Enkel lösning

Det finns en enkel lösning till problemet med lågt valdeltagande, nämligen att en lektion per år läggs på röstning i klassrummen. Det är inte svårt att integrera detta i SO-undervisningen som redan sker på skolorna.

Eftersom UF är en kommunal organisation är det naturligtvis lättare att påverka kommunala skolor än de privata. Men vi vill att alla ska ha samma rätt till delaktighet. Ditt val av skola skall inte påverka din möjlighet till inflytande, speciellt inte i din egen stad!

Sedan skulle vi på lång sikt vilja se möjligheten att ha mer inflytande i kommunfullmäktige. Inte genom direkt rösträtt men möjligtvis på de handlingar som passerar igenom KF som har inverkan på stadens barn och unga. Alla unga förtjänar en röst i Göteborg!

Vi önskar att alla som kan, röstar i valet i november.

Theodor Hansson

ledamot Ungdomsfullmäktige

Edvin Johansson

ordförande Ungdomsfullmäktige