Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gudrun Schyman (Fi) och Lotten Sunna (Fi) skriver att de vill skrota hela pensionssystemet. Centerpartiet håller inte med. Besluten gällande pensionssystemet måste vara långsiktigt hållbara och bygga på konsensus, skriver debattörerna.

Vi behöver justera – inte skrota – pensionssystemet

Pensionssystemet behöver justeras, med tydligare och skärpta regler för att komma åt oseriösa aktörer. Självklart. Men låt oss förbättra systemet i stället för att panikslaget rusa åt ett annat håll och helt skrota det, skriver Solveig Zander (C) och Ingrid Lindblad (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Pensionssystemet, 21/3

Gudrun Schyman (Fi) och Lotten Sunna (Fi) skriver att de vill skrota hela pensionssystemet. Centerpartiet håller inte med. Besluten gällande pensionssystemet måste vara långsiktigt hållbara och bygga på konsensus.

2,5 procent av den allmänna pensionen utgörs av premiepensionen. Det är den del där vi kan välja sparande själva. Väljer du inte hamnar du automatiskt i sjunde AP-fonden, Såfan, som är en fond som gått bra. Men ett problem är att många människor bara gör ett val och sedan ligger kvar i dåligt sparande.

Tydligare regelverk

Det är viktigt med valfrihet, men vi ser också att systemet behöver justeras med ett tydligare regelverk, och framför allt skärpta regler för att komma åt oseriösa aktörer inom premiepensionen. Här finns det mycket att lära av tjänstepensionsmarknaden som har höga säkerhetskrav på de fonder som får lov att användas.

Ett striktare regelverk kommer att innebära att många av fonderna i PPM-systemet försvinner då de inte uppfyller kraven. Antalet fonder behöver också generellt minskas.

Men det är viktigt att Pensionsgruppen kommer fram till en bra väg framåt, i stället för att panikslaget rusa åt ett annat håll och helt skrota det. Pensionsfrågorna måste vara stabila över tid, inte påverkas av aktuell politisk majoritet.

Skippa populistiska utspel

I stället för att göra populistiska utspel bör vi agera tillsammans, enligt den parlamentariska modellen, för ett långsiktigt system som gagnar dagens och morgondagens pensionärer. Tiden rinner ifrån oss. Varken populistiska utspel eller vackra ord i slutna rum gör pensionssystemet bättre eller skapar större tilltro till systemet eller till Pensionsgruppens existens.

Solveig Zander (C)

riksdagsledamot och talesperson för socialförsäkringsfrågor

Ingrid Lindblad (C)

gruppledare Centerpartiet i Göteborg