Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finns plats. Västlänken är inte den propplösare som förespråkarna hävdar. Däremot går det fortfarande att trimma dagens centralstation för att kunna ta emot fler tåg, skriver Martin Wannholt (DEM).

Vi behöver ett bättre paket

Felaktiga påståenden blir inte sanna bara för att de upprepas. Ann-Sofie Hermanssons (S) replik bevisar ännu en gång att hon inte kan eller vill förstå. Västlänken kommer inte att bidra till att fler tåg trafikerar centralen om inte kringliggande investeringar genomförs för upp mot 100 miljarder och skulle ta flera decennier, skriver Martin Wannholt (DEM).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Västlänken, 17/3 och 27/3

Eftersom inte fler tåg kan trafikera centralen när Västlänken står klar, så försvinner alla miljöargument. I stället kommer Västlänken orsaka en ökad miljöbelastning förutom det trafikkaos som är att vänta under flera år och med start från i sommar då en färdriktning av Götatunneln stängs av under ett halvår.

Vad har då Demokraterna för alternativ till Västlänken? Det korta svaret är att det går mycket bra att öka kapaciteten och trimma dagens centralstation för att ta emot fler och längre tåg. Kapacitetstaket är ännu inte nått även om förespråkarna har hävdat det i åratal.

Stoppa Västlänken och låt medborgarnas behov styra planeringen i stället för verklighetsfrämmande visioner. Göteborg och regionen har mycket större nytta av att prioritera en ny järnvägsförbindelse mellan Göteborg – Landvetter – Borås.

Den felande länken

Demokraterna är för satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik. Vi ser också nyttan av det Västsvenska paketet med Marieholmstunneln, en ny Hisingsbro och kollektivtrafiksatsningar. Men det är Västlänken som är den felande länken och det är inte för sent att stoppa detta politiska prestigeprojekt. Vi får omförhandla det Västsvenska paketet till ett bättre paket utan Västlänk och trängselskatt.

Slutligen, det ligger i det politiska spelet att förtala sina politiska motståndare. Men att anklaga Jahja Zeqiraj och Henrik Munck för att bara tänka på sina politiska karriärer är att göra våld på sanningen. Våra nya partikamrater kan vilken dag som helst söka arbete i näringslivet. Misskrediteringen bekräftar bara att Ann-Sofie Hermansson (S) är orolig för hur många mandat Socialdemokraterna ska tappa till ett parti som är vad vi heter – Demokraterna.

Martin Wannholt (DEM)

partiordförande