Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är garanten för rättigheter

Vi kommer aldrig samarbeta med eller göra oss beroende av de krafter som vill begränsa hbtq-personers rättigheter. Vi accepterar aldrig diskriminering på grund av vem du är eller vem du älskar. Socialdemokraterna deltar i Prideparaden för att manifestera just det, skriver Annika Strandhäll (S) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den här veckan firar vi Europride hemma i Göteborg. Det är en vecka som sprudlar av kärlek och glädje, men som lika mycket handlar om kampen för alla människors rätt att få vara sig själva och älska den de vill. Det är en kamp som har förts under lång tid och där det har skett stora framsteg. Det är också en kamp som måste fortsätta. I detta val är dessa rättigheter hotade.

SD riskerar i höst att få ett avgörande inflytande på vilken politik som ska drivas. Det skulle snarare göra Göteborg otryggare för den som älskar någon av samma kön.

I grunden handlar det här om alla människors lika värde. Vi vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Ett tryggt Sverige där du oavsett om du är hetero- eller homo- ung eller gammal ska kunna gå hand i hand med den du älskar på Avenyn, i Bergsjön, och i hela Sverige.

Vi har tagit initiativ och fattat beslut på en rad olika politikområden som ger konkreta förbättringar i hbtq-personers liv.

  • Stärkt skyddet mot hatbrott. En ny hatbrottsenhet har öppnat här i Göteborg och polisens arbete mot hatbrott har stärkts. Regeringen vill att transpersoner ska inkluderas i hets mot folkgrupp och olaga diskriminering. Det innebär att skyddet för hbtq-personer stärks.
  • Moderniserad könstillhörighetslag. Regeringen vill modernisera könstillhörighetslagen, för att ge den enskilde större rätt att definiera sig själv. Samhället ska inte bestämma exakt vilka medicinska ingrepp du behöver göra i könet för att byta vad som står i passet.
  • Förstärkt arbetet mot psykisk ohälsa. Våra myndigheter har fått i uppdrag att se över hur frågor som rör unga transpersoners psykiska ohälsa ska kunna lyftas. Vi har även gjort särskilda satsningar i Göteborg för transpersoner och unga hbtq-personers hälsa.
  • HBTQ-råd i Göteborg. Sedan 2013 finns ett hbtq-råd för att säkerställa att Göteborg är en bra plats att bo och leva i som hbtq-person. Det har gjort att vi sätter ett helt annat fokus på frågor om inkludering, arbetsmiljö och trygghet.
  • En unik studie kring HBTQ-personers arbetsmiljö i Göteborgs Stad. En nyligen publicerad studie som genomförts på vårt initiativ visar att merparten av HBTQ-personerna känner sig trygga på arbetsplatsen men att många upplevt kränkande och diskriminerande behandling. Det kan vi aldrig acceptera och flera aktiva åtgärder måste nu genomföras.

Fler steg behöver tas för att alla människor ska kunna leva sina liv utan fördomar och diskriminering. Valet 2018 är tydligt: satsningar på välfärden och en politik för alla människors lika värde står emot partier på högerkanten som vill sänka skatterna och styra med stöd av Sverigedemokrater.

Skulle göra staden otryggare

Främlingsfientlighet och homofobi hör ihop. SD har röstat nej till varje politisk framgång för hbtq-rörelsen, bland annat rätten att gifta sig och rätten att adoptera. SD riskerar i höst att få ett avgörande inflytande på vilken politik som ska drivas. Det skulle snarare göra Göteborg otryggare för den som älskar någon av samma kön.

För Sverige är det på allvar nu. Vi socialdemokrater kommer aldrig samarbeta med eller göra oss beroende av de krafter som vill begränsa hbtq-personers rättigheter. Vi accepterar aldrig diskriminering på grund av vem du är eller vem du älskar. Socialdemokraterna deltar i Prideparaden för att manifestera just det. Efter det fortsätter arbetet för ett fördomsfritt samhälle – ett samhälle där du kan vara den du är och gå hand i hand med den du älskar genom livet utan att känna otrygghet eller hot. Så bygger vi ett tryggare samhälle och ett starkare Sverige.

Annika Strandhäll (S)

Socialminister

Ann-Sofie Hermansson (S)

kommunstyrelsens ordförande i Göteborg