Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är fast beslutna att inte låta hatet ta över

I demokratins namn accepterar vi att alla har rätt att demonstrera. Men i demokratins namn tar vi också med full kraft avstånd från allt vad Nordiska motståndsrörelsen gör och står för, skriver gruppledarna för S, MP, V, M, L och KD i Göteborgs kommunfullmäktige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag, lördag 30/9, planerar nazister att marschera på våra gator. Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är en organisation som hyllar Hitler, som uppmanar till revolt mot det demokratiska samhället och som kallar politiker och journalister för förbrytare. Hat och våld är deras ideologi och praktik.

I demokratins namn accepterar vi att alla har rätt att demonstrera. Men i demokratins namn tar vi också med full kraft avstånd från allt vad NMR gör och står för. Vi kommer aldrig att ge vika. Tidigare i år miste en oskyldig människa nästan livet när den lokal han städade i Tynnered sprängdes. Gärningspersonen har koppling till NMR. Hot, hat och våld får aldrig vinna.

Provocerande marsch

I dag infaller Jom Kippur – en högtid inom judendomen. Det är en dag för försoning och förlåtelse – byggd på kärlek och vänskap. Det är en dag att minnas människans tillkortakommanden. Att marschen sammanfaller med denna högtid är provocerande. Men kopplingen kan ändå fungera som en påminnelse om nazismens avskyvärda historia. Auschwitz, Treblinka, Sobibor: det är nazismen i praktisk handling. Förintelsens offer finns för alltid med oss.

Inte långt från NMR:s marsch finner vi Förintelsemonumentet vid Bastionsplatsen och, nära intill, Judiska Församlingen. I Vasastan står Segerstedtmonumentet som en påminnelse om hans stridbara penna mot nazismen och vid Haga kyrkoplan reser sig minnesmärket över Raoul Wallenberg. Vi får aldrig glömma eller blunda för nazismens brott – varken då eller nu.

Hatet ska inte ta över

Göteborg är en stad öppen för världen. Vår stad byggdes upp av holländare och fortsätter byggas av alla de människor – gamla som nya göteborgare – som lever här. Runt om i vår stad utförs goda gärningar varje dag av medmänniskor som är fast beslutna att inte låta hatet ta över.

Göteborg är en välkomnande och inkluderande stad som står upp för alla människors lika värde. Göteborg är en stad som mycket aktivt arbetar för jämlikhet, respekt och de mänskliga rättigheterna. Här finns ett romskt råd, ett sverigefinskt råd och landets första kommunala hbtq-råd. I stadens olika verksamheter jobbar personer med olika bakgrund och olika nationaliteter. Det är undersköterskan som hjälper dig när du blivit gammal, socialsekreteraren som finns där när det är som svårast eller läraren som undervisar dina barn. Tillsammans bygger vi ett Göteborg för alla.

Vilken form de antidemokratiska uttrycken än må ta har de ingen plats här. Här ska optimism och framtidstro råda, inte hets och hat. Frihet och trygghet ska leda oss framåt, inte splittring och förstörelse.

Dit ska vi aldrig igen

Det fanns en tid när Göteborg var ett starkt fäste för nazisterna. Dit ska vi aldrig igen. För att en gång för alla sätta stopp krävs beslutsam och gemensam handling. Demokratin och dess institutioner måste försvaras varje dag. Vi måste bekämpa våldsideologier och vara vaksamma mot de fördomar som lätt kan slå rot i vardagslivet. Vi behöver ett Göteborg som håller ihop och vi har alla, varje göteborgare, ett ansvar att stå upp för vårt demokratiska samhälle och alla människors lika värde. Vi kan inte ge vika. Vi kan aldrig låta våldet triumfera.

Som Kofi Annan sa om Raoul Wallenberg vid invigningen av minnesmärket i Haga – låt oss inspireras av hans handlingar, låt oss kämpa mot förtryck och stå upp för frihet och för människovärdet. Kampen för frihet och rättvisa är aldrig hopplös, men den är heller aldrig vunnen. Varje dag måste vi vakna upp redo att börja kampen på nytt.

Kampen för demokratin kan aldrig tas för given. Den kampen måste vi ta tillsammans, Göteborg.

Ann-Sofie Hermansson (S)

gruppledare

Ulf Kamne (MP)

gruppledare

Daniel Bernmar (V)

gruppledare

Jonas Ransgård (M)

gruppledare

Helene Odenjung (L)

gruppledare

David Lega (KD)

gruppledare