Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är beredda att köra över regeringen

Verksamheten i Sveriges hamnar kan inte gång på gång få lov att äventyras av bagatellartade skäl. Allt för mycket står på spel. Vi är beredda att köra över regeringen för att införa proportionalitet inom stridsåtgärderna, skriver Maria Nilsson (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna har lagt en motion om att införa en proportionalitetsprincip. Nu är det upp till varje parti som vill ha slut på kaoset i svenska hamnar att rösta för den, skriver Maria Nilsson (L)..
Liberalerna har lagt en motion om att införa en proportionalitetsprincip. Nu är det upp till varje parti som vill ha slut på kaoset i svenska hamnar att rösta för den, skriver Maria Nilsson (L)..

Det är oroligt i Sveriges hamnar – igen. 15 hamnar lamslås nu till följd av bristande lagstiftning och ovilja av Sveriges regering att agera och fler, där-ibland Stockholms och Göteborgs hamnar väntas följa efter inom kort. Göteborg är Nordens största hamn och tidigare års strejker har av Svenskt näringsliv beräknats kosta 4,5 miljarder kronor.

Sveriges välstånd och tillväxt bygger på en stark export av varor och tjänster. Att vår export via landets hamnar gång på gång tillåts äventyras av bagatellartade anledningar är därför högst anmärkningsvärt. Svensk export och välstånd kräver förutsägbara regler. Skulle Göteborgs hamn uppfattas som oberäknelig hotas direkt mer än 20 000 arbeten, endast i Göteborg. Liberalerna är därför beredda att köra över regeringen för att införa proportionalitet inom stridsåtgärderna.

Är det exempelvis rimligt att en part kan lamslå en hel hamn genom korta och effektiva punktstrejker, när det kostar utövaren nästan ingenting att utföra?

I den nu rådande konflikten kräver Hamnarbetarförbundet bland annat kollektivavtal och skyddsombud. Arbetsgivarförbundet har accepterat medlarförslaget samt tidigare erbjudit hängavtal – vilket hamnarbetare har sagt nej till. För två år sedan föreslog Liberalerna att strejkrätten behöver ses över, till följd av en långdragen och infekterad konflikt. Det mesta tyder på att vi kommer att ha en lagstiftning på plats senare i år. Problemet är att den inte kommer att åtgärda de problem vi ser i dag. Den är otillräcklig. Liberalerna kommer därför agera för att en proportionalitetsprincip införs i Sverige.

Finns i våra grannländer

En proportionalitetsprincip återfinns i våra grannländer, Norge och Danmark, och syftar till att öka förutsägbarheten på svensk arbetsmarknad och minska skadan för parter som inte är direkt involverade. Det ska alltid finnas en rimlig proportion mellan tillgripna medel och de som ena parten vill uppnå. Är det exempelvis rimligt att en part kan lamslå en hel hamn genom korta och effektiva punktstrejker, när det kostar utövaren nästan ingenting att utföra? Detta bör kunna prövas i arbetsdomstol genom en proportionalitetsprincip. Liberalerna värnar om strejkrätten och den svenska modellen men systemet riskerar att vattnas ur ifall hot om strejk tillhör vardagen för företagare, konsumenter och välfärdsbrukare.

Liberalerna har lagt en motion om att införa en proportionalitetsprincip. Snart kommer den att beredas i riksdagen. Nu är det upp till varje parti som vill ha slut på kaoset i svenska hamnar att rösta för den. Liberalerna är beredda att köra över regeringens otillräckliga lagförslag.

Maria Nilsson (L)

Göteborg, ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott