Vetenskapsskolan är bara ett exempel på att vi måste återta kontrollen över välfärden, skriver onas Attenius (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).
Vetenskapsskolan är bara ett exempel på att vi måste återta kontrollen över välfärden, skriver onas Attenius (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S). Bild: Jesper Hallén

Vetenskapsskolan visar på baksidan av vinster i välfärden

För knappt två veckor sedan stod det klart – Vetenskapsskolan läggs ned. Och vem får inte betala notan för denna privata misskötsel om inte Göteborgs skattebetalare. Det här är bara ett av många exempel på hur vi har förlorat kontrollen över välfärden, skriver Jonas Attenius (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

ANNONS

Nyligen kom beskedet att Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, förlorar sitt tillstånd. Skolinspektionen har konstaterat att ansvarig huvudman har kopplingar till islamistisk extremism. Att skolan stängs är därmed helt befogat och inte en dag för tidigt. Men det blir Göteborgs skattebetalare som får ta notan för denna privata misskötsel: 450 elever ska nu, på kort tid, beredas plats i den kommunala skolan. Vetenskapsskolan är bara ett exempel på att vi måste återta kontrollen över välfärden. Tre årtionden av marknadsexperiment, vinstjakt och privatiseringar har försatt den svenska skolan i kris.

Tre årtionden av marknadsexperiment, vinstjakt och privatiseringar har försatt den svenska skolan i kris

Ohållbart system

Möjligheten att välja skola för sina barn är grundläggande och viktig, men ingen kan förneka att den oreglerade skolmarknaden har slagit hårt mot jämlikheten i vårt land. Det är vetenskapligt belagt att marknadsskolessystemet sorterar bort elever utefter föräldrarnas bakgrund. Att skolan har förvandlats till en konkurrensutsatt marknad har dessutom skapat betygsinflation, där många friskolor ger högre slutbetyg än elevernas faktiska prov- och skolresultat. Det leder till att betygens värde urholkas, elevernas kunskaper försämras och att skolan blir segregerad.

ANNONS

Det leder till att betygens värde urholkas, elevernas kunskaper försämras och att skolan blir segregerad

I veckan kom kammarrätten med en besynnerlig dom som innebär att enskilda friskolor kan slippa undan folklig insyn, och slipper undan att lämna ut uppgifter bland annat om elevunderlag och betyg. Detta betyder i förlängningen att friskolor inte kan granskas fullt ut. Samma öppenhet ska naturligtvis gälla för alla skattefinansierade skolor, inte bara för de kommunala. Betyg ska vara ett kunskapsmått – inte en affärshemlighet.

Ett slöseri med skattepengar

I år gjorde de två största friskolekoncernerna en gemensam vinst om 480 miljoner kronor. Vinstjakten måste få kallas för vad den är: Ett slöseri med våra skattepengar. Denna åsikt vill vissa framställa som radikal eller kontroversiell. Faktum är att de allra flesta håller med om att vinstjakten måste bort.

Men trots att en folklig majoritet säger nej till obegränsade vinster och dyra privatiseringar har varje försök till verklig förändring röstats ner av den samlade högermajoriteten i Sveriges riksdag. I alla lägen föredrar borgerligheten tillsammans med SD att ge bort kontrollen över skolan till vinstdrivande företag. Det är direkt oansvarigt.

Lyssna på folket

Vi menar att de folkvalda har ett ansvar att lyssna på folket. Därför har vi, gång på gång, gjort allt i vår makt för att stoppa Göteborgs moderatledda högerstyre från att försämra våra barns skolor.

ANNONS

Under 2019 har vi:

• Bevarat den kommunala gymnasieskolan. Safirskolan/Vetenskapsskolan visar på hur illa det kan gå när våra barns utbildning förvandlas till en okontrollerad marknad. I sitt budgetförslag ville det sittande högerstyret stryka målet om att minst 50 procent av Göteborgs gymnasielever ska gå i en kommunal skola, vilket skulle öppna för ännu mindre kontroll och ännu mer vinstjakt. Genom att skicka tillbaka hela budgetförslaget fick vi dem att acceptera ett mål om att fler gymnasieelever ska gå i den kommunala gymnasieskolan.

• Räddat hem 137 miljoner kronor till våra skolor. Högerstyret ville genomföra en historisk nedskärning under 2020. Tillsammans med Demokraterna krävde vi och fick igenom mer till våra barns utbildning, vilket motsvarar ungefär 200 lärartjänster. Borgerligheten tvingades backa.

• Stoppat privatisering av lokalvårdare, vaktmästare och bambapersonal. I högerbudgeten ville alliansen sälja ut hundratals jobb till privata företag, samtidigt som de ville spara 30 procent på lokalvårdarna. Vi tvingade borgerligheten att stryka hela förslaget i samband med att vi skickade tillbaka deras budget. För barnen både viktiga och trygga vuxna som i ett bräde skulle bort. Lokalvårdare städar inte snabbare för att de utsätts för vinstjakt.

Vi menar att valfriheten ska vara till för medborgarna, inte för de stora företagen. För oss är det självklart att vi måste sätta välfärden först – före marknadsexperiment, dyra privatiseringar och vinstjakt.

ANNONS

Jonas Attenius (S), oppositionsråd

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), oppositionsråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS