Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksander Gabelic (S) och Roger Federer.
Aleksander Gabelic (S) och Roger Federer.

Vet Roger Federer vem som gjort hans tröja?

Roger Federer, en av de främsta tennisspelarna någonsin, vill göra gott och har en stiftelse som stödjer utbildning i södra delarna av Afrika. Samtidigt är han ambassadör för en kritiserad klädjätte, vilket han uppges tjäna miljarder på. Frågan är vilket ansvar idrottsstjärnor som Roger Federer har, skriver Aleksander Gabelic (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I söndags var det inte bara val till Europaparlamentet. Då inleddes också de franska öppna mästerskapen, den klassiska tennisturneringen på Roland Garros i Paris. I årets upplaga återvänder Roger Federer, den största tennisspelaren genom tiderna och en ikon och förebild långt bortom tennisplanen.

I Paris blir det också första gången han bär det japanska klädesmärket UNIQLO, som han sägs ha fått enorma summor pengar för att bli ansiktet utåt för. I dagens uppkopplade värld kan förebilder göra väldigt stor skillnad. Därför är det rimligt att fråga Roger Federer vad han gör för att förbättra villkoren för dem som syr kläderna han har på sig i Paris.

Hållbarhetsfrågorna blir allt viktigare för oss konsumenter. Vi vet i dag att majoriteten av de kläder och skor vi köper är tillverkade i länder där skyddet för arbetarnas rättigheter är svagt. Vi har hört om löner som inte går att leva på, om hinder för arbetstagare att engagera sig fackligt och om undermåliga fabriker som rasar ihop över dem som arbetar där inne.

Fråga till Federer

Jag skulle vilja fråga om Roger Federer är insatt i UNIQLO:s hållbarhetsarbete och på vilket sätt? Hur ser han på kritiken som kommit från bland annat det världsomspännande nätverket Clean Clothes Campaign, som jobbar för schyssta villkor i textilindustrin? Vad kan han, som uppenbarligen har ett intresse i att världen ska bli en bättre plats, göra för att påverka till det bättre för dem som tillverkar hans kläder i länder som Kina, Bangladesh, Vietnam och Indonesien?

Federer kommer säkert glänsa och trollbinda publiken i Paris. Men än större blir han om han kan påverka för att förbättra villkoren för dem som sliter under usla förhållanden i industrier där låga priser, låga löner och snabba ordrar sätter standarden.

Civilsamhället och fackliga organisationer arbetar outtröttligt för att kasta ljus på situationen i de globala produktionsleden och för att föreslå skarpare åtgärder. De uppmärksammar oss på bland annat vikten av transparens, social dialog men också på grundbultar som att alla länder måste ha en fungerande demokrati där mänskliga rättigheter respekteras.

Företagen har börjat inse att vi konsumenter vill att våra kläder och skor ska vara schysst producerade, och många företag har i dag ett större fokus på hållbarhetsarbete. De har enligt globala riktlinjer från FN och OECD också ett ansvar att förhindra kränkningar i sin verksamhet. Trots det fortsätter anklagelser dyka upp om att vissa företag inte gör nog eller inte gör verklighet av sina stora ord.

Börjar förstå allvaret

Politiken har under senare år börjat förstå allvaret och försöker hitta svar på hur man bäst kan se till att ambitiösa riktlinjer mot kränkningar av mänskliga rättigheter i företags verksamhet faktiskt efterlevs i praktiken. Den diskussionen kommer inte att minska.

Rösterna i debatten om hur vi åstadkommer en mer socialt och miljömässigt hållbar kläd- och skoindustri är många, men det finns röster som saknas.

Roger Federer är en av de främsta tennisspelarna vi någonsin haft, och har mängder med fans som ser upp till honom. Roger Federer vill göra gott, och har en stiftelse som stödjer utbildning i södra delarna av Afrika. Samtidigt är han alltså ambassadör för en kritiserad klädjätte, vilket han uppges tjäna miljarder på.

Frågan är vilket ansvar idrottsstjärnor som Roger Federer har? Federer kommer säkert glänsa och trollbinda publiken i Paris. Men än större blir han om han kan påverka för att förbättra villkoren för dem som sliter under usla förhållanden i industrier där låga priser, låga löner och snabba ordrar sätter standarden. Det skulle vara större än alla hans titlar och segrar i Wimbledon!

Aleksander Gabelic (S)

Europaparlamentariker