Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Palm, BostadsLobbyn

Verkligen ingen dialog i det rödgröna Göteborg

Jag och många med mig hoppades länge att de rödgrönas ideologier skulle genomsyra bostadspolitiken. Men vi blir allt mer besvikna och irriterade över partiernas hantering av stadsutvecklingen som sker utan någon som helst medborgardialog, skriver Lena Palm, Bostadslobbyn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Lena Palm, BostadsLobbyn
Lena Palm, BostadsLobbyn

Replik

Medborgardialog, 24/9 och 26-27/9

Städa upp framför den rödgröna partidörren innan du kritiserar andra partier, Emmali Jansson (MP). Jag och många med mig hade länge hoppats på att de rödgrönas ideologier skulle genomsyra bostadspolitiken men vi blir allt mer besvikna och irriterade över Miljöpartiets, Socialdemokraternas och Vänsterpartiets hantering av stadsutvecklingsfrågorna. I Göteborg gäller glas och betong, absurd förtätning och likriktning, flimmer och fladder i parti och minut överallt.

Omfattande kritik har riktats mot detta utan någon lyhördhet tillbaka. Medborgardialog? Verkligen inte.

Känner sig exkluderade

Många göteborgare känner sig exkluderade då de vill bo småskaligt, kanske med en liten vänlig trädgårdstäppa, men avfärdas konsekvent. Kommunal mark för att utveckla ett varierat bostadsutbud genom bo- och byggemenskaper blev det inte heller så särskilt mycket av. När man bildar en bo- och byggemenskap är ju tanken givetvis att utveckla ett särskilt koncept utifrån de behov som just den gruppen önskar. Men icke. Hur svårt, ja omöjligt, ska det få vara att främja exempelvis tillkomsten av ett flerfamiljshus i halvcentralt läge med en tillhörande trädgård? Var är haken?

Beklagligt är att det överhuvudtaget är svårt att odla i Göteborg i dag – i en av Miljöpartiets kärnfrågor är misslyckandet åter ett faktum.

Totalt fast i sin bostadssituation

En stor grupp medborgare i mellanskiktet sitter totalt fast i sin bostadssituation men är bortglömda. I bästa fall är dessa medborgare hänvisade till en torftig allmännytta. Deras ekonomi mjölkas konstant genom oskäliga hyreshöjningar i lyhörda lägenheter, med otidsenliga planlösningar och med i bästa fall några pallkragar att odla i utomhus.

Snart är det val. Presentera tills dess en bostadspolitik och stadsutveckling som även innefattar den stora breda medborgargruppen i mellanskiktet som är de stora förlorarna i dag. De är tålmodiga – men hur länge till?

Lena Palm

BostadsLobbyn