I en uppmärksammad vlogg pratar en av Sveriges största influencers Bianca Ingrosso om sina fillers i förbifarten. Fem minuter in i videon som handlar om vad hon gjort under dagen berättar Bianca att hon varit förbi salongen i kvarteret för att fylla på sina fillers under ögonen och i läpparna. “Jag har jätteblå pigment här under ögonen som kom fram, nu ser jag såhär pigg och fräsch ut igen. Det är det bästa jag varit med om.”
I en uppmärksammad vlogg pratar en av Sveriges största influencers Bianca Ingrosso om sina fillers i förbifarten. Fem minuter in i videon som handlar om vad hon gjort under dagen berättar Bianca att hon varit förbi salongen i kvarteret för att fylla på sina fillers under ögonen och i läpparna. “Jag har jätteblå pigment här under ögonen som kom fram, nu ser jag såhär pigg och fräsch ut igen. Det är det bästa jag varit med om.” Bild: Erik Simander/TT

Vem ska säga till alla unga tjejer att fillers absolut inte är normalt?

Att göra fillers är inte feministiskt bara för att tjejer gör det. Det är enkelt att se att fillerskulturen är ett symtom på en osund patriarkal skönhetshets bland unga kvinnor som växt upp med ideal som är omöjliga att nå upp till, skriver Bodil Keisu, juriststudent.

ANNONS
|

I en uppmärksammad vlogg pratar en av Sveriges största influencers Bianca Ingrosso om sina fillers i förbifarten. Fem minuter in i videon som handlar om vad hon gjort under dagen berättar Bianca att hon varit förbi salongen i kvarteret för att fylla på sina fillers under ögonen och i läpparna. “Jag har jätteblå pigment här under ögonen som kom fram, nu ser jag såhär pigg och fräsch ut igen. Det är det bästa jag varit med om.” Hon avslutar med konstatera att “alla får göra vad de vill”. Det har hon helt rätt i, alla får göra som de vill.

ANNONS

Fria val inte fria

Däremot är vloggen ett tydligt exempel på att vi lever i en fillerskultur, där att göra fillers för många är ungefär som att fixa naglarna eller boka in en klipptid hos frisören. Istället för att utgå från att allt tjejer gör per automatik är feministiskt är det ganska enkelt att se hur fillerskulturen är ett symptom på en osund, i grunden patriarkal, skönhetshets för kvinnor som växt upp i en värld med skönhetsideal som är omöjliga att nå upp till. Denna kultur gör att kvinnor synar sina fel och brister som ett heltidsjobb, och ägnar övertid åt att korrigera det som går att korrigera. Kvinnors fria val att göra fillers är inte alltid fritt, utan genomsyras av en utseendehets som förmodligen nått en historisk kulmen i vår tid. Samtidigt skrattar skönhetsindustrin hela vägen till banken.

Detta går stick i stäv med feminismens mål om att låta kvinnor vara fria subjekt, både från den manliga och kvinnliga blicken. Enskilda aktörer både skapar och bär upp strukturer, och fillerskulturen vidmakthåller både skönhetsidealen och den underliggande könsmaktsordningen som bland annat innebär att kvinnor än idag bedöms efter sitt utseende i större utsträckning än män.

Denna kultur gör att kvinnor synar sina fel och brister som ett heltidsjobb, och ägnar övertid åt att korrigera det som går att korrigera.

Självklart är det svårt att dra en gräns för vilka skönhetsbehandlingar som kan anses problematiska och vilka som inte gör det. Varför känns det inte på samma sätt när man lägger tusentals kronor på att få håret färgat som att göra fillers? Förmodligen eftersom fillers är ett ingrepp som inte bara innebär att man fräschar till sig, som Bianca Ingrosso menar, utan att det ändrar hur man ser ut.

ANNONS

Det är normalt att se trött ut. Det är också normalt att inte vara perfekt. Vad som däremot inte är normalt är hur en hel generation unga kvinnor ändrar sina utseenden efter ouppnåeliga ideal, som inte heller är statiska, utan kommer att bli ännu mer ouppnåeliga ju mer man hänger sig åt dem. I det långa loppet kan det leda till att även kirurgi blir vanligare. Att göra fillers är inte som att shoppa en ny outfit eller toppa håret. Därför är det viktigt att inte bara se till det individuella valet, utan även se den skadliga kultur det ger uttryck för, som både skapas och upprätthålls på salongerna i Bianca Ingrossos kvarter.

Bodil Keisu, juriststudent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS