Majorna är redan en blandad stadsdel av bostadsrätter och hyresrätter, men om den normala hyresrätten försvinner här, blir det segregerat, skriver debattörerna.
Majorna är redan en blandad stadsdel av bostadsrätter och hyresrätter, men om den normala hyresrätten försvinner här, blir det segregerat, skriver debattörerna.

Vem har råd med omvandlingar – och till vilket pris?

Vi lever i en orolig tid. Många människor står utan jobb och trygghet, mår dåligt och oroar sig för framtiden. Att då uppmuntra människor till att göra bostadskarriär på sina medmänniskors bekostnad, är både ansvarslöst och cyniskt.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Nedanstående frågeställningar riktar sig till M, L, KD, C och D, vilka står bakom utförsäljningen av allmännyttan samt till SD, som svek sitt ord, och la ned sin röst.

Utförsäljningen av hyresrätter innebär många drabbade, och vinnare är varken de befintliga boende eller de som står utan bostad. En vanlig anledning till att byta lägenhet är numera att människor vill ha lägre hyra. Ändå avvecklas billiga hyresrätter, och det som byggs nytt är dyra hyres- och bostadsrätter medan de befintliga husen förfaller. Översiktsplanen som styr hur mark- och vattenområden ska användas, väntar på att förnyas. Ändå ska byggtempot snabbas upp, men vem bygger vi för och hur är detta en ansvarsfull bostadspolitik?

ANNONS

Unga saknar hem

Unga vuxna i hela staden saknar eget hem, och de nybyggda lägenheterna är för dyra för dem, liksom för de flesta andra. Eftersom få har fast anställning, kommer de inte ens få lån till en lägenhet i ytterområdena, om inte föräldrarna kan hjälpa till. Är det rimligt, och vad händer med resten av stadens unga människor?

Miljonprogrammet är i akut behov av renovering. Vad är planen för dessa, kommer de att lyxrenoveras så att människor tvingas flytta, eller förfalla och rivas? Eller är alternativet att de säljs till göteborgarna i nuvarande skick? Vart ska alla människor bo som inte har råd att köpa eller hyra dyrt? Dessutom förlorar, enligt tidningen Hem & Hyra, många snart sitt bostadsbidrag.

Ni säger att ingen kommer att tvingas lämna sitt hem vid utförsäljningen. Men hur länge gäller det? Det sägs att hyran kan komma att höjas något. Vem reglerar det? Ni säger att människor som drabbas kommer att få lägenhet någon annanstans. Men var, om utförsäljningen sker på många håll? Och vart går pengarna när ni sålt våra hem? Är det inte kortsiktigt och oansvarigt att sälja dessa för en engångssumma, och därigenom rycka undan mattan både för nästa generation och för oss som lever nu? Många människor har valt att hyra i stället för att köpa, för att de tror på hyresrätten. I vissa fall har de betalt hyra i över ett halvt sekel, och är för gamla för att få lån.

ANNONS

Motverka segregationen

Utförsäljningen av hyresrätter motiveras med att det ska motverka segregationen. Men i Majorna, har få hyresgäster råd att köpa. Många bostadsrättsföreningar bygger järngrindar runt sig och stänger ute grannarna sig och verkar inte intresserade av att integrera sig med nuvarande befolkning. På Såggatan har de, förutom grindar, satt stängsel mitt i en innergård och vill inte dela gräsmatta med dem i hyresrätt.

Hur minskar det segregationen? Majorna är redan en blandad stadsdel av bostadsrätter och hyresrätter, men om den normala hyresrätten försvinner här, blir det segregerat. Om målet är en blandstad, borde vi snarare bygga fler billiga hyresrätter i Askim och Hovås, där det dessutom finns mer utrymme för förtätning. Planerna på detta har flera gånger stoppats av den nuvarande regimen. Finns det någon plan på att omvandla bostadsrätter till hyresbostäder i privilegierade områden så att familjer i Hjällbo och Tynnered får möjlighet att integreras i innerstaden och Långedrag?

Har sittande politiker någon erfarenhet av liknande experiment? Finns det positiva exempel och forskning kring att splittra stadsdelar, och ha grannar som hyresvärd permanent? Vad händer med de arbetstillfällen inom allmännyttan som försvinner?

Byggs rekordmycket

Enligt Göteborg Direkt har det inte byggts så här mycket sedan miljonprogrammen, men trots detta har vi ingen uppdaterad översiktsplan. Det planeras flera byggen över grönområden och rekreationsytor, trots att det bryter mot kommunens grönstrategi. Sker byggnation med hänsyn till gällande klimatavtal och stigande vattennivåer? Nybyggda Hisingsbron spricker och Karlatornet står halvklart. Vid Gröna Vallen planeras ett bygge mitt på en viktig skyfallsled, vilket kan leda till att gatorna översvämmas vid kraftigt skyfall. Byggs det verkligen säkert? Och står de nya husen stadigt för en lång tid framöver?

ANNONS

Vi lever i en orolig tid. Många människor står utan jobb och trygghet, mår dåligt och oroar sig för framtiden. Att då uppmuntra människor till att göra bostadskarriär på sina medmänniskors bekostnad, är både ansvarslöst och cyniskt, och kommer att skapa ytterligare motsättningar i en redan spänd situation.

I den bästa av världar skulle stadens politiker visa solidaritet mot sina invånare, och bevara ett rättvist fungerande bostadssystem.

I den bästa av världar skulle stadens politiker visa solidaritet mot sina invånare, och bevara ett rättvist fungerande bostadssystem. I stället sätts hela staden i gungning. Är ni beredda att möta den oro som är följderna av er politik? Vi tror att vi begår ett historiskt misstag om allmännyttan säljs ut, och att konsekvenserna kan bli katastrofala för individen och staden i stort.

Charlie Hanna, Majorna

Carl T. Ek, Kortedala

Roger Hultgren, Majorna

LÄS MER:Ombildningar gynnar alla – vänstern har fel

LÄS MER:Ombildningar gynnar vissa – högern har fel

LÄS MER:Obesvarade frågetecken kring ombildningar

ANNONS