Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem finansierar kampanjen mot Västlänken?

Med en annonskampanj för miljontals kronor i försök att stoppa det demokratiskt beslutade projektet Västlänken är det rimligt att fråga sig vilka krafter som står bakom Västsvenska Folkinitiativet, skriver bland andra Marianne Carlström, tidigare riksdagsledamot (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inför lördagens demonstration mot Västlänken hade arrangörerna fem helsidesannonser i GP och två i Metro plus ett antal mindre annonser i båda tidningarna.

Därtill hade man tryckt upp tusentals foldrar och affischer. Det betyder en marknadsföringsbudget om flera miljoner kronor. Västsvenska Folkinitiativet, som organisationen kallar sig, saknar uppenbarligen inte resurser.

Bristande transparens

Frågan är varifrån pengarna kommer. För politiska partier gäller enligt lag att bidrag över ett halvt prisbelopp (drygt 20 000 kronor) måste redovisas öppet. Lagen är dock inte heltäckande och Sverige har vid upprepade tillfällen kritiserats av Europarådet för bristande transparens när det gäller bidrag till politiska organisationer.

På sin hemsida uppmuntrar Västsvenska Folkinitiativet öppet till anonyma bidrag. Det är i strid mot Europarådets etiska normer för bidrag till politiska organisationer.

Blundar medvetet

Man ska inte vara överdrivet konspiratorisk, men faktum är att organisationen medvetet blundar för att dess ideella strävanden kan korrumperas av kommersiella intressen, till exempel bensinbolag i vars intressen det ligger att satsningar på kollektivtrafik som Västlänken stoppas. Eller främmande makt som anser sig ha intresse av att undergräva förtroendet för den representativa demokratin i Sverige.

Det är rimligt att begära att Västsvenska Folkinitiativet öppet redovisar sina uppenbart ganska betydande inkomstkällor.

Marianne Carlström

tidigare riksdagsledamot (S)

Gert Gelotte

socialliberal debattör och frilansjournalist

Anders Högström

liberal debattör

Anders Nilsson

Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg