Bortglömda. Vi tar tacksamt emot tips på någon som bryr sig och har för avsikt att agera i praktiken, skriver Daniela Andreoli och Gert Gelotte om de människor som sover mer ute än inne.
Bortglömda. Vi tar tacksamt emot tips på någon som bryr sig och har för avsikt att agera i praktiken, skriver Daniela Andreoli och Gert Gelotte om de människor som sover mer ute än inne.

Vem bryr sig om våra uteliggare?

DEBATT: Hur är det möjligt att vi i Sverige lyckats missa att inte alla människor har ett hem att gå till? Bör vi inte kunna hjälpa de mest utsatta i vårt eget samhälle med en säng att sova i varje natt? Det skriver Daniela Andreoli och Gert Gelotte.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Var förs det offentliga samtalet om göteborgare som lever i hemlöshet? Är det någon som vet? Vi har letat, funnit enstaka försök, men mest tystnad och ointresse. Är hemlöshet en ickefråga?

Det är lärorikt att gå genom ett morgontidigt Göteborg. En stad vaknar till liv. Bakom skyltfönstren i Nordstans betonghyllning till att du blir vad du köper ser vi butiksbiträden plocka och pyssla inför ännu en dag av maximerad handel.

Den som hejdar sig i morgonrusningen är ett trafikhinder. I rask takt blir vi förbipromenerade av människor med bruna läderattachéer i ena handen och en latte i pappersmugg i den andra. I ett ögonblick av stillhet ser vi fattiga EU-migranter göra sig i ordning för ännu en dag i vår stad. Pappersmuggar utan latte. Men vi upptäcker också människor med sömndruckna ögon som stryker omkring inne i det stora shoppingtemplet, mer härjade och trasiga än andra hemlösa i vår stad.

ANNONS

Få tar strid för uteliggarna

Göteborg vaknar. På väg i morgonrusningen ser vi människor som sovit ute i natt och vet att de sover mer ute än inne. Att de sover mer ute än inne sorterar in dem under den socialpolitiska rubriken uteliggare.

Så ser det ut i Göteborg år in och år ut.

Är det någon som inte känner till det?

Vi vet också att få tar strid för uteliggarnas sak. Bland stadens politiker kan vi inte erinra oss en enda. Varför skulle det annars vara så tyst om deras eviga elände? Varför skulle det annars finnas så många veteraner bland dem?

Vi vet, alla vet, att uteliggarna kommer att sakna tak över huvudet när kvällen skymmer och ett tryggt hem att vakna i när morgonen gryr.

Hur är det möjligt att vi i ett land som Sverige, där vi är så solidariska, där vi ropar så högt om alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, iett land så öppet och välmående, hur är det möjligt att vi lyckats missa att inte alla människor har ett hem att gå till?

Samhällskontrakt med stat och kommun

Då syftar vi ändå inte på alla de människor som flytt till Sverige undan krig och förföljelse utan på de svenska medborgarna som ingått ett samhällskontrakt med stat och kommun – om du arbetar och betalar skatt tar stat och kommun hand om dig när du inte kan arbeta och betala skatt.

ANNONS

Så nu vädjar vi om tips på vart vi kan vända oss för att samtala om vår oro för mannen som sover ibusskuren vid Lilla Bommen, mannen som med sin trasiga plaståse vandrar fram och tillbaka i Nordstan varje morgon och kvinnan som sover på en bänk icentrala stan. Vem skall vi prata med?

Skall vi vända oss till frivilligorganisationerna, de olika trossamfunden, det så kallade civilsamhället? Är det där vi kan förvänta oss reaktioner som skapar förändring? Eller skall vi vända oss direkt till stadens politiker? Vilka i så fall? Finns det någon som är beredd att gå från ord till handling?

Vi tar tacksamt emot tips på någon som bryr sig och har för avsikt att agera i praktiken. Någon som inte bara beställer ännu en tragisk rapport om verkligheten. Rapporter som i bästa fall lägger ytterligare några gram kunskap till de ton av vetande vi redan har.

Bör vi inte kunna hjälpa de mest utsatta i vårt eget samhälle med en säng att sova i varje natt?

Går inte det att ordna? Ja då har vi verkligen stora problem som vi genast bör samtala om.

Daniela Andreoli

f d enhetschef på Gatljuset – Stadsmissionen Göteborg

Gert Gelotte

ANNONS

journalist

Fakta: Hemlöshet i Göteborg

Ingen vet exakt hur många människor med svenskt personnummer som sover mer ute än inne i Göteborg, men en vanlig uppskattning är mellan 70 och 100 personer. För dessa uteliggare finns totalt 18 fria övernattningsplatser, som inte kräver ett biståndsbeslut från socialtjänsten. För att få ett boende efter biståndsbeslut måste den hemlöse själv söka hjälp och acceptera socialtjänstens villkor. Det är ett svårt steg för många som levt länge utanför samhället och som inte litar på några myndighetspersoner.

För deras skull behövs tillräckligt många fria platser – som ett första steg in i värmen.

ANNONS