Vem är staden till för?

När vi bygger den förtätade staden behöver vi skapa platser som används på flera sätt av fler människor. Det kan handla om allt från möjligheter till skateboardåkning och bergsklättring till dans och teater, skriver bland andra Oskar Ivarsson, landskapsarkitekt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I dag pågår en skateboardtävling på Stenpiren i centrala Göteborg. Tävlingen arrangeras av föreningen Gatuplan och är ett bra exempel på hur man kan skapa en mer levande stad. Gatuplan ser skateboardåkning som en resurs för en stad som vill erbjuda ett levande stadsrum, fysisk aktivitet och möten mellan människor. Vi ser det också som ett sätt att skapa platser som används på flera sätt av fler människor. För att lyckas behöver synen på hur vi använder staden och vem den är till för förändras. Varför då? Låt oss ta skateboardåkning som exempel. I juni i år bjöd Mareld landskapsarkitekter in till seminariet Skateboarding and the city där platser som Love Park i Philadelphia, Southbank i London och även Konsthallstorget i Malmö beskrevs som ”architectural accidents” – populära mötesplatser för skateboardåkare världen över med det gemensamt att de aldrig planerats eller utformats för skateboardåkning. Det som är intressant att fråga sig är varför just dessa platser ändå blivit så populära bland skateboardåkare. Svaret på den frågan är; Läget i staden. Att de ligger centralt skapar just den spontanitet som stadslivet kräver och som en skateboardpark i utkanten av staden aldrig kan erbjuda. Läget, utformningen och en ökad trygghet som följd har också lockat en bredare grupp, inte minst kvinnor, att åka skateboard. Aktiv urban livsstil Göteborgs skateboardhistoria är något snårigare än exemplen ovan. Så snart platser blivit populära bland skateboardåkare har en irriterad omvärld reagerat och de har snabbt byggts om till mindre skateboardvänliga och mer alldagliga platser. Ett par träd, lite öppet utrymme, blommor, några bänkar, soptunnor och kanske en skulptur. Det är en standardisering som inte retar någon. Men är det rätt? Vi menar att det är dags att våga föra in tankar kring funktionalitet och göteborgarnas rätt till öppna utrymmen, natur och aktiv urban livsstil i den förtätning av stadskärnan som pågår. Genom att lyssna och förstå kan vi skapa platser i staden för fler inbjudande aktiviteter för utövare och åskådare som exempelvis bergsklättring, dans, teater och sång, parkour, BMX och självklart skateboardåkning! Som skateboardtävlingen på Stenpiren visar, kan utrymmen anpassas och utrustas för olika funktioner på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt – med en mer levande, trygg och jämställd stad som resultat.

ANNONS

Oskar Ivarsson LAR/MSA, vd Mareld landskapsarkitekter AB David Gough LAR/MSA, CMLI, landskapsarkitekt Mareld landskapsarkitekter AB, ordförande Mölndals skateboardförening Katarina Sterner generalsekreterare, Sveriges skateboardförbund och föreningen No Limits Skate

ANNONS