Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund

Vart tar individen vägen i den optimala blandningen?

För att vända skolans utveckling måste kunskapsmålet stå i fokus. Människor är olika och för att kunna vända utvecklingen så måste perspektivet vara individens, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund
Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund

Replik

Skolkonkurrensen, 6/11

Bristen på politisk styrning av skolval är ett problem enligt skolkonsulten Boel Vallgårda. Hon vill använda antagningen till skolan för att skapa en ”bra blandning” av elever. Med andra ord vill hon ta bort det fria skolvalet för att elever ”väljer fel” om de får välja fritt.

Som exempel nämner Vallgårda Nyköping. Där har kommunen helt sonika slagit ihop alla högstadieskolor till en skola, detta i syfte att minska segregationen. ”Klasserna sattes samman för maximal balans vad gäller kön, föräldrarnas utbildning, födelseland och var i kommunen eleverna bor”, skriver Vallgårda. Det låter bra i ett ovanifrånperspektiv, men vad innebär maximal balans?

Oroande röster

Det är oroande att höra allt fler röster som fokuserar mer på skolans sociala faktorer framför kunskapsuppdraget. För att vända skolans utveckling måste kunskapsmålet stå i fokus. Människor är olika och för att kunna vända utvecklingen så måste individperspektivet stå i fokus.

Exemplet Nyköping är dock intressant. Det visar sig att andelen elever som väljer en fristående skola ökar i högstadiet jämfört med andelen i låg- och mellanstadiet. Cirka 31 procent av alla högstadieelever väljer en friskola, jämfört med knappt 20 procent om vi tittar på hela grundskolan. Kan det bero på att många anser att en stor kommunal högstadieskola inte är ett attraktivt alternativ?

Stora skolor omöjliga

Våra stora integrationsproblem återfinns i storstäderna. Där kommer en stor skola inte vara möjlig. Så länge människor bor där de bor, att vi fortsatt ska respektera deras vilja, är vägen framåt att få så många som möjligt att välja, genom ett aktivt skolval. Med detta sagt så måste informationen om skolors prestationer bli bättre så att människor får bra underlag för sitt skolval.

Nio av tio av de som har barn under sju år anser att det är viktigt att få välja skola. De ser inte sitt barn som en blomma för att åstadkomma en blandad bukett. De vill att deras barn ska bli sedda för vem de är och få möjlighet att växa kunskapsmässigt utifrån det.

Ulla Hamilton

Friskolornas riksförbund