Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför skulle vi stänga ute vårdgivare som fungerar?

För oss i Grönblå samverkan är patientnöjdhet och kvalitet viktigast. Socialdemokraterna får gärna lägga tid och energi på att slåss mot väderkvarnar, men vi kommer i stället fortsätta säkerställa att invånarna i Västra Götaland får bästa tänkbara vård, skriver Nicklas Attefjord (MP) med flera.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Mödravården, 23/8

Västra Götaland har en barn- och mödrahälsovård i världsklass. Den utförs dagligen av regionens egen verksamhet men även av ett antal privata leverantörer. Det är ett arbete som vi i den grönblå majoriteten är mycket stolta över och kommer fortsätta att arbeta för – oavsett om den erbjuds i egen eller alternativ regi. Fröja gynekolog- och barnmorskemottagning, den utförare som Socialdemokraterna beskriver i sin artikel, är ett praktexempel på just detta. Det är en mottagning med en extremt hög patientnöjdhet. Varför skulle Västra Götalandsregionen av ideologiska skäl sluta erbjuda den vård som uppskattas av våra invånare?

Redan 2008 tecknade den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Västra Götalandsregionen avtal med Fröja. Nu när avtalet löpte ut så lades därför uppdraget ut för en ny upphandling. De alternativa utförare som finns inom mödrahälsovården har alla varit upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling. Det handlar inte om att stänga ute Närhälsan, men återigen, varför ska vi sluta upphandla en mycket uppskattad verksamhet med argumentet att den drivs i privat regi? Det vore ologiskt och rent av dumt.

I retoriken är Socialdemokraterna negativa till privata utförare, men när de har haft makt att påverka har de bedrivit en politik som gått tvärtemot denna retorik. Det var som sagt en socialdemokratiskt ledd majoritet som tecknade avtalet med Fröja. Det var också en socialdemokratiskt ledd majoritet som införde vårdval inom primärvårdens rehabverksamhet. Det var också en socialdemokratiskt ledd majoritet som valde att lägga ut verksamheten på sjukhusen i Lysekil, Strömstad och Bäckefors på en privat utförare.

För oss i Grönblå samverkan är patientnöjdhet och kvalitet det allra viktigaste. Socialdemokraterna får gärna lägga tid och energi på att slåss mot väderkvarnar, men vi kommer i stället fortsätta säkerställa att invånarna i Västra Götaland får bästa tänkbara vård.

Nicklas Attefjord (MP) ordförande

Anne-lie Sundling (KD) 1:a vice ordförande

Sofie Bichler (M) ledamot

Marianne Ahlborg (L) ledamot

Maria Martini (C) ledamot

Västra Hälso- och sjukvårdsnämnden