Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eustathios Tatsonas, danspedagog och författare

Varför kan vi inte tala om män och kvinnor längre?

Håller vi på att skapa ett samhälle som inte längre ska bestå av män och kvinnor, utan bara av "hen"? Frågan är relevant i dagens Sverige, skriver Eustathios Tatsonas.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag är en svensk medborgare som har varit i det här landet nära 45 år. Min huvudsysselsättning är danspedagog, men jag håller på med mycket annat och skulle i den mån kunna betraktas som en splittrad, eller vänligt sagt, mångsidig person.

Jag har skrivit två böcker som handlar om dansundervisning. Dessa böcker finns i de flesta stora bibliotek i hela landet.

När jag skrev min senaste dansbok, som handlar om pardanser från Europa och Latinamerika, stötte jag inte på några problem. Den fick till och med den bästa recensionen av Bibliotekstjänst.

Problemen började efter ett år när jag presenterade boken på Idrottshögskolan.

Inte korrekt längre

Jag anser att ett par, när det gäller pardans, består av en man och en kvinna. Men nej, så är det inte, sa de personer jag pratade med. De sa också att detta synsätt inte längre är vetenskapligt korrekt, för i dag kan ett par på dansgolvet bestå av två män likaväl som två kvinnor. Felet i min bok var givet eftersom jag skrev om mannens och kvinnans steg.

Det rätta i dag är tydligen att tala om förarens och följarens steg. Jag trodde inte mina öron, men valde ändå att inte konfrontera dessa personer.

När jag efter en tid skulle presentera boken för Dansförbundet mötte jag samma kritik.

Samhälle bara med hen?

Jag har funderat en hel del kring det här och undrar: Varför kan vi i detta land inte acceptera det som har varit givet sedan mänsklighetens uppkomst överallt på denna jord? Håller vi på att skapa ett samhälle som inte längre ska bestå av män och kvinnor, utan bara av hen?

Ordet kom in i Svenska akademins ordlista 2015, men trots det borde vi väl fortfarande kunna tala om män och kvinnor?

Hur ska vårt samhälle kunna fortplanta sig och existera?

Ska vi importera människor från andra delar av världen, som vi gör i dag, människor som fortfarande accepterar att det behövs en man och en kvinna för att ett samhälle ska fortplanta sig?

Jag hoppas att i vårt mänskliga sociala system ska ett par även i fortsättningen bestå av en man och en kvinna och inte av två stycken ”någonting”.

Eustathios Tatsonas

danspedagog och författare