Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gert Gelotte, liberal debattör och frilansskribent

Varför inte öppenhet i kampanjen mot Västlänken?

Vad har Henrik Munck (D) emot den öppenhet vi krävde av Västsvenska Folkinitiativet att redovisa sina inkomstkällor i kampanjen mot Västlänken? skriver liberala debattören Gert Gelotte.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Valrörelsen, 26/8

I ett debattinlägg (26/8) anklagar Henrik Munck (D) mig och ”en tung socialdemokrat” för att ha pekat ut Donald Trump som möjlig finansiär av motståndet mot Västlänken.

Låt mig hjälpa Henrik Munck med faktakontrollen.

För det första: Donald Trump nämns inte i den GP-artikel Munck refererar till.

För det andra: Den ”tunga socialdemokraten” är den tidigare riksdagsledamoten Marianne Carlström. Övriga undertecknare var, förutom mig själv, liberalen Anders Högström samt socialdemokraten Anders Nilsson från Tankeverksamheten inom Arbetarrörelsen i Göteborg.

Miljoner i marknadsföring

I vår artikel observerar vi att ”Västsvenska folkinitiativet” inför en demonstration mot Västlänken producerat ”fem helsidesannonser i GP och två i Metro plus ett antal mindre annonser i båda tidningarna. Därtill hade man tryckt upp tusentals foldrar och affischer. Det betyder en marknadsföringsbudget om flera miljoner kronor.”

Vi noterade vidare att Västsvenska Folkinitiativet uppmanat till anonyma bidrag och skrev :

”Man ska inte vara överdrivet konspiratorisk, men faktum är att organisationen medvetet blundar för att dess ideella strävanden kan korrumperas av kommersiella intressen, till exempel bensinbolag i vars intressen det ligger att satsningar på kollektivtrafik som Västlänken stoppas. Eller främmande makt som anser sig ha intresse av att undergräva förtroendet för den representativa demokratin i Sverige.”

Som slutsats skrev vi: ”Det är rimligt att begära att Västsvenska Folkinitiativet öppet redovisar sina uppenbart ganska betydande inkomstkällor.”

Vad har Henrik Munck emot en sådan öppenhet?

Gert Gelotte

liberal debattör och frilansskribent