Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varför bry sig om naturen?

Under sommaren vill många av oss vara ute i naturen, lyssna på fåglarna, känna doften av skogen och blommorna. Men naturen är ingen självklarhet. I dag är 2000 arter hotade i Sverige. Fåglarna är färre än någonsin. Vi måste bli bättre på att skydda den biologiska mångfalden, skriver Stina Bergström (MP), Ulf Kamne (MP) och Anna Sibinska (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varför bry sig? För att du behöver biologisk mångfald. Som människa är du helt beroende av långa rader med djur och växter. De når hela vägen till din tallrik när du äter mat, till tyget i din t-shirt och till lungorna när du andas.

Nu behöver mångfalden dig! För den är hotad. Forskarna larmar: läget är lika allvarligt som med klimatet. Världen är inne i en sjätte massutrotning av arter (den femte var när dinosaurierna dog). Människan är orsaken – och lyckligtvis även lösningen.

Du kan göra skillnad. Du kan sköta om naturen, plocka skräp eller inreda din trädgård så att humlor och bin trivs. Du kan välja ekologiskt och giftfritt när du handlar. Du kan bruka din skog utan kalhyggen. Du kan också överväga vilket parti som gör mest för miljön och för att skydda naturen.

Det finns få som säger sig vara emot biologisk mångfald. Men när det väl kommer till konkreta satsningar är det få partier som agerar. Miljöpartiet värnar naturen. Med oss i regering har naturen nu fått dubbelt så stor budget. Senaste året skyddades 80 procent fler nya områden än före vår historiska satsning.

Människan är orsaken – och lyckligtvis även lösningen

I Göteborg har Miljöpartiet drivit på för att skydda fler värdefulla områden som Välen som nu är naturreservat. Arbete pågår med att skydda Lärjeåns dalgång och näst på tur står Slottsskogen.

Årtionden av underhållsskuld

Nu ser vi skillnad. Mer natur har skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av. Förra året hade enbart nationalparkerna 2,5 miljoner besök. Det är rekord – och fler besök än vad allsvenskan i herrfotboll har.

Nu behöver vi din röst. Valet efter sommaren är avgörande. Alla partier i alliansen samt SD vill skära ned kraftigt på miljöbudgeten. Miljöpartiet vill fortsätta satsa. Så att du, dina barn och kommande generationer får ha den biologiska mångfalden kvar – och allt den ger, från mat till naturupplevelser.

Var med du också! Varför inte besöka det vackra Amundön som snart ska invigas som naturreservat i Göteborg. Nu skyddas den värdefulla naturen där, för dig och kommande generationer. Alla goda relationer bygger på närvaro, inklusive människans med naturen.

Susande träd och glittrande vatten väntar på dig där ute. Låt oss slå nya besöksrekord. Njut av den biologiska mångfalden och ge dig ut i vår vackra natur!

Stina Bergström (MP)

miljöpolitisk talesperson i riksdagen

Ulf Kamne (MP)

miljökommunalråd i Göteborg

Anna Sibinska (MP)

ordförande i Miljöpartiet Göteborg och, toppkandidat till riksdagen