Kalifornien och Silicon Valley är själva sinnebilden för blomstrande entreprenörskap. Kanske Göteborg kan lära något? skriver debattörerna.
Kalifornien och Silicon Valley är själva sinnebilden för blomstrande entreprenörskap. Kanske Göteborg kan lära något? skriver debattörerna.

Varför blommar inte företagandet i Göteborg?

DEBATT: Städers tillväxt är nära kopplat till entreprenörskap. Ju fler entreprenörer desto större tillväxt. Stockholm och Malmö har en dramatiskt större tillväxt av arbetsställen än Göteborg. Varför är det så? Det borde skyndsamt utredas, skriver Charlie Karlsson och Kenneth Kastman-Krantz.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Hur man än vrider och vänder på SCB:s statistik över tillväxten av arbetsställen i våra tre

 
    <strong>Charlie Karlsson</strong>, professor (emeritus) i Nationalekonomi vid JIBS
Charlie Karlsson, professor (emeritus) i Nationalekonomi vid JIBS

storstadsområden slås man av den låga tillväxten i Göteborg. Om man jämför Göteborgsregionens kärna (Göteborgs och Mölndals kommuner) med Stockholmsregionens kärna (Stockholms, Solnas och Sundbybergs kommuner) och Malmöregionens kärna (Malmö kommun), så är det lätt att bli både förvånad och bekymrad. Under perioden 2000 – 2014 ökade antalet arbetsställen i Stockholms kärna med 41,6 procent och i Malmös kärna med 40,0 procent. I Göteborgs kärna ökade antalet arbetsställen med blygsamma 24,7 procent.

Påfallande låg andel

Nu ser det inte lika problematiskt ut i alla branscher. Ser vi till perioden 2009 – 2014 ser vi att Göteborg

ANNONS
 
    <strong>Kenneth Kastman-Krantz</strong>, ordförande Företagarna Göteborg och egen företagare
Kenneth Kastman-Krantz, ordförande Företagarna Göteborg och egen företagare

har en påfallande låg tillkomst av nya arbetsställen, jämfört med Stockholm, i följande branscher: finans- och försäkringsverksamhet, informations- och kommunikationstjänster, vård, omsorg och sociala tjänster, företagstjänster samt kulturella och personliga tjänster. I flera av dessa branscher har dessutom tillväxten av nya arbetsställen varit betydligt snabbare i Malmö än i Göteborg.

Mycket av tillväxten i ekonomin drivs i dag av den privata tjänstesektorn och då i synnerhet av de kunskapsintensiva producenttjänsterna. Det är mot den bakgrunden intressant och betänkligt att det är just inom tjänstesektorn som tillkomsten av arbetsställen i Göteborg inte alls matchar den i Stockholm och i flera fall inte heller den i Malmö.

Centralt för tillväxten

Att tillkomsten av arbetsställen, eller om vi så vill entreprenörskap, är central för ekonomisk tillväxt och utveckling har sedan länge betonats av ekonomer. Utifrån den österrikiske ekonomen Joseph Schumpeters teoretiska bidrag under första hälften av 1900-talet har ekonomer utvecklat en rad teoretiska modeller som länkar entreprenörskap till dynamiska ekonomier och högre tillväxt på nationell nivå. I år tilldelas exempelvis den franske ekonomen Philippe Aghion ”The Global Award for Entrepreneurship Research” för sin forskning kring detta tema.

Under efterkrigstiden har allt fler ekonomer kommit att hävda att städers framgång beror på hur omfattande entreprenörskap de kan uppvisa. I USA har intressanta jämförelser gjorts mellan New York och Pittsburgh och mellan Boston och Silicon Valley som visar på detta. Under de senaste decennierna har den amerikanske urbanekonomen Edward Glaeser i flera studier visat på ett signifikant positivt samband mellan entreprenörskap och tillväxt i städer i USA, ett samband som också påvisats av många andra ekonomer. Vi har all anledning att tro att motsvarande samband gäller i Sverige och därmed att Göteborg skulle växa snabbare om tillkomsten av arbetsställen kunde höjas väsentligt.

ANNONS

Varför blommar då inte entreprenörskapet i Göteborg? Varför tillkommer det inte nya arbetsställen i samma takt i Göteborg som i Stockholm och Malmö? Det beror knappast på en sämre efterfrågesituation i Göteborg. Inkomstnivån är ju klart högre än i Malmö. Kan det bero på ett mindre utbud a potentiella entreprenörer i Göteborg? Möjligen.

Stora företag dominerar

Göteborg har en tydlig storföretagstradition och domineras i dag i betydande grad av stora företag. Det är känt från litteraturen att storföretagsmiljöer genererar färre entreprenörer. Nu kan ju någon påpeka att Malmö har en likartad historik men Malmö är i dag inte alls i samma grad som Göteborg dominerat av stora företag inom tillverkningsindustrin.

Vill vi finna ytterligare förklaringar till varför Göteborg inte håller takten med Stockholm och Malmö tvingas vi att söka förklaringen i det rådande företagsklimatet. Vi vet att Göteborg tenderar att hamna långt ner på listan i olika rankingar av företagsklimatet. Sådana rankingar innehåller ingen absolut sanning men är ändå en indikation på att något inte står rätt till.

Vad är det då som bestämmer företagsklimatet? Givetvis handlar det om materiella ting som infrastruktur och tillgång till och pris på mark och lokaler. Det handlar om tillgång på arbetskraft med varierad utbildning och kompetens men även om tillgång på forskning och utveckling. Det handlar även om vad man på lokal nivå konkret gör för att underlätta entreprenörskap. Vi kan även peka på bemötande och stöd från kommunala tjänstemän före, under och efter uppstartsprocessen.

ANNONS

Attityder viktiga

Ännu viktigare är sannolikt de attityder till nyföretagande, entreprenörskap och företagstillväxt som de styrande politikerna på lokal nivå visar. Det gäller att visa uppskattning av entreprenörer som är framgångsrika och faktiskt tjänar ordentligt med pengar. I Göteborg, som domineras av storföretag, kan det som politiker vara lockande att främst intressera sig för de stora internationellt verksamma företagen och lätt glömma bort alla de entreprenörer som faktiskt finns och som arbetar hårt för att utveckla sina företag. Det kan därtill noteras att den styrande majoriteten av ideologiska skäl har varit klart avogt inställd till entreprenörer i välfärdssektorn.

Här ges inget svar till varför entreprenörskapet inte blommar i Göteborg. Den frågan kan inte besvaras utan fördjupade studier. Att göra sådana fördjupade studier borde vara en prioriterad uppgift för Business Region Göteborg.

Charlie Karlsson

professor (emeritus) i Nationalekonomi vid JIBS

Kenneth Kastman-Krantz

ordförande Företagarna Göteborg och egen företagare

ANNONS