Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De kräver stora ytor – ytor som också efterfrågas för att bygga bostäder, skolor och förskolor. Om jag vore lika ohederlig som den rödgrönrosa trion hade jag kunnat anklaga dem för att inte ta hemlösheten på allvar, skriver debattören. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Varför agerade ni inte när ni styrde stan?

När jag sa att Göteborg inte är en bra stad för ridsport eller utförsåkning så var det inte en värdering, utan bara ett konstaterande att vissa sporter, de som kräver stora ytor är svårare i en storstad. Istället för att missförstå mig hade de rödgrönrosa kunnat presentera konkreta förslag på hur vi kan underlätta för ridsporten, men det gör de inte, skriver Elisabet Lann (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det stämmer att jag i en intervju med Göteborg Direkt om Askims fältrittklubb sa: ”Göteborg är ingen bra stad att bo i om man vill åka jättemycket utförsåkning heller.” Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi) väljer sedan att skriva en hel debattartikel om meningen i GP där de anklagar mig för att vara både okunnig och respektlös.

Det ensamma citatet om utförsåkning är ingen åsikt eller värdering – det är ett konstaterande om att olika idrotter kräver olika förutsättningar såsom ytor, naturområden eller klimat.

Kräver stora ytor

En av storstadens fördelar är det stora utbudet av idrotter – det går att träna nästan vad som helst. Den möjligheten saknas på mindre orter. Men det finns vissa sporter som har det svårare i en storstad, exempelvis ridsport och motorsport. De kräver stora ytor – ytor som också efterfrågas för att bygga bostäder, skolor och förskolor. Om jag vore lika ohederlig som den rödgrönrosa trion hade jag kunnat anklaga dem för att inte ta hemlösheten på allvar!

Ridsporten har det svårt i en växande storstad. Den skiljer sig dessutom på så många plan från andra idrotter och har en krävande lagstiftning att anpassa sig till. Samtidigt är ridningen så mycket mer än en sport. För många barn och unga, särskilt för flickor, fungerar ridanläggningen som en fritidsgård, och ridsporten har fantastiska förutsättningar att användas exempelvis i rehabilitering och vid psykisk ohälsa.

Flytta verksamheten till Mölndal

För att skapa bättre förutsättningar för ridsporten tror jag att kommuner behöver bli väldigt mycket bättre på att samverka när det gäller att hitta mark och bidra med ekonomiskt stöd. Därför arbetar jag också aktivt för detta. En lösning för just Askims fältrittklubb, som de själva föreslagit, skulle kunna vara att flytta verksamheten över kommungränsen till Mölndal. En sådan flytt skulle innebära att idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg även fortsatt skulle kunna bidra till stötta föreningen.

Det är olyckligt att V, MP och Fi väljer att missförstå mitt citat för att vinna politiska poänger genom en debattartikel som egentligen inte innehåller ett enda konkret förslag för att lösa situationen för Askims fältrittklubb. Frågan är varför vi nu har den situation som vi har för stadens ridklubbar med tanke på att de tre debattörerna styrde staden förra mandatperioden? Jag håller med om att ridsporten förtjänar att lyftas fram och prioriteras. Men de rödgrönrosas engagemang hade haft större trovärdighet om de valt att agera när de styrde istället för att höja rösten i opposition.

Elisabet Lann (KD) kommunalråd med ansvar för idrotts- och föreningsfrågor