Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Ericsson, Vision.
Jonas Ericsson, Vision.

Varför är kvinnor sjukare än män?

De höga sjuktalen hos kvinnor har samband med könsroller. Här finns mycket att göra både på hemmafronten och från arbetsgivarhåll, skriver Jonas Ericsson, Vision.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vision undrar om inte sjukfrånvaro delvis kan förklaras med könsroller? Kan det handla om hur kvinnor och män förväntas förhålla sig till olika situationer, till påfrestningar, omgivning och till sig själva?

Vi ser att stora skillnader i sjuktal mellan män och kvinnor uppstår i samband med familjebildningen. Statistiken visar tydligt att det är när första barnet föds som kvinnor blir mer sjukskrivna än män, de får då nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro. Innan dess är kvinnor inte särskilt mycket mer sjukskrivna än män. Vi ser samma könsskillnad även i familjer där män tar ut en större del av föräldraförsäkringen.

Starka könsidentiteter

Könsidentiteterna i samhället är starka, liksom förväntningarna på hur en kvinna ska agera. Många kvinnor har huvudansvaret för barnen och hemmet, även i det vi ser som jämställda familjer.

En förklaring är att många personer identifierar sig med sin könsroll. Att förväntningarna på hur man ska vara som mamma påverkar en, att ta ansvar för barnen, att hjälpa åldrande föräldrar. Om majoriteten kvinnor tar ett större ansvar för hem och familj blir det en norm som är svår att bryta med.

Könsidentiteterna i samhället är starka, liksom förväntningarna på hur en kvinna ska agera

Samtidigt ökar belastningen i jobbet – det krävs hela tiden mer prestation med mindre resurser och med sämre lön än männen. Traditionellt kvinnodominerade yrken inom vård och omsorg har dessutom ofta en sämre arbetsmiljö.

• Fler kvinnor än män arbetar skift.

• Fler kvinnor än män har så kallat spänt arbete, det vill säga arbete som innebär höga krav och låg kontroll över arbetsuppgifterna.

• Fler kvinnor än män upplever höga psykologiska krav i arbetet

Bättre fördelning av ansvar

Vad kan vi göra?

Det är dags att vi män tar ett större gemensamt ansvar för våra familjer. Det hjälper inte att dela på föräldradagar, vi måste dela på ansvaret. För handen på hjärtat, visst ropas det oftare mamma än pappa även hos era barn? Och oftast är det väl kvinnor som tar det största ansvaret för åldrande föräldrar?

Samtidigt måste våra arbetsgivare se över kvinnors förutsättningar i arbetslivet, för varför ska kvinnor ha både sämre lön och en sämre arbetsmiljö?

Jonas Ericsson

ordförande Vision Västra Götalandsregionen