Varför sänker ni vår arbetsmiljö?

Det statliga lönelyftet för lärare ska följas upp med lokala kommunala påslag. Men Göteborg och flera andra kommuner smiter undan sitt ansvar. Resultat: missnöje bland lärarna och ökade kostnader för sämre arbetsmiljö, skriver Lärarförbundet Göteborg.

ANNONS
|

När vi fick ny regering var ett av deras löften att höja lärares löner. Lärarlönelyftet föddes och hade som målsättning att vara en katalysator för högre löner för alla lärare. Tanken var att staten skulle lägga grunden och de olika huvudmännen, främst kommunerna, skulle fullfölja satsningen. Processen var bestämd utifrån regeringens bestämmelser vad gäller fördelning och kronor. Rektor avgör vilka lärare som skall få efter fastställda kriterier.

Jättestort arbetsmiljöproblem

Om man då som stad bestämmer att det bara är den potten som skall gälla ställde man i de närmaste två tredjedelar av lärarna utanför ett lönelyft. Detta innebär ett jättestort arbetsmiljöproblem på arbetsplatserna. På arbetsplatser uppstår rykten om vilka som fått. De som fått ett lyft vågar knappt berätta. De som inte fått känner sig förfördelade och orättvist behandlade. Många lärare söker sig till nya arbetsplatser/arbetsgivare för att få en bättre löneutveckling. Det finns till och med de som säger upp sig i ren ilska, på grund av att de inte fick ta del av lyftet, utan att ha en annan tjänst att gå till.

ANNONS

Vi måste prata med varandra på arbetsplatserna och inte skuldbelägga de som fått. Rektorerna och förskolecheferna måste samtala med alla medarbetare som behöver det.

Vi har nog alla förståelse för att detta uppdrag som rektorerna fått inte är något man bett om utan är tvungen att genomföra. Dock behöver lärarna förstå hur fördelningen kunde bli som den blev. Transparens av processen är viktig. Det innebär inte att alla måste veta varför de som fick faktiskt fick. Men som medarbetare måste jag känna mig sedd och bekräftad.

Måste göra en egen satsning

Nästa steg är att kommunpolitikerna förstår och begriper att de nu måste följa upp statens satsning med en egen satsning. Det var ju det som var grundtanken från regeringen och staten.

Botkyrka kommun har svarat upp direkt och satsar 1 200 kronor i ett lokalt lönelyft på alla lärare och skolledare. Nybro kommun gör också en egen satsning. Vad gör Göteborg? Just nu ingenting, trots att kommunens ansvarige politiker för skolan, Karin Pleijel (MP), konstaterat att man nu får A-, B- och C-lärare. Det är dags att höja betyget på alla lärare och det blir en mindre kostnad än vad rekrytering och dålig arbetsmiljö innebär.

Kvar blir elever och barn utan lärare, eller lärare som konstant byter arbete för att få en bra lön.

ANNONS

Tag ansvar Göteborg!

Andrea Meiling och Peter Olsson

Lärarförbundet Göteborg

ANNONS