Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Alla politiker borde vara medborgarnas röst och förlängda arm. Varje utgift måste granskas och verksamheter som inte längre är en del av välfärdens kärna behöver ifrågasättas. En del projekt eller verksamheter hade säkert ett lovvärt syfte från början men fungerade kanske aldrig eller har gått ur tiden. Då måste det finnas politiker som vågar sätta ner foten och säga att de här pengarna kan göteborgarna använda till något bättre, skriver debattörerna.
Alla politiker borde vara medborgarnas röst och förlängda arm. Varje utgift måste granskas och verksamheter som inte längre är en del av välfärdens kärna behöver ifrågasättas. En del projekt eller verksamheter hade säkert ett lovvärt syfte från början men fungerade kanske aldrig eller har gått ur tiden. Då måste det finnas politiker som vågar sätta ner foten och säga att de här pengarna kan göteborgarna använda till något bättre, skriver debattörerna.

Varenda utgift måste granskas och korruptionen bekämpas

Vi vill se sanningen i vitögat, ställa oss på medborgarnas sida och tillsammans skapa möjligheternas stad. Vi gör det för att Göteborg är vårt hem och staden vi älskar. Vi börjar med skola och trygghet, skriver bland andra Axel Darvik, gruppledare för Liberalerna i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klyftan mellan politiker och göteborgare har blivit för stor. Göteborg är fortfarande i behov av ett demokratiskt vinterbad trots att det gått ganska många år sedan de stora mutskandalerna. Vi är så klart stolta över vår stad, men det finns fortfarande en irriterande känsla över att allt inte står rätt till.

Göteborgarna betalar mest i skatt av alla storstadskommunernas invånare. En vanlig familj med två vuxna skulle spara nästan 12 000 kr om året i skatt om de bott i Stockholm istället för i Göteborg. I Malmö som har betydligt större sociala problem skulle de spara 700 kr varje år. De flesta kan nog tänka sig att betala lite extra till kommunen om de vet att pengarna gör nytta, men det finns för många exempel som skapar misstroende hos göteborgarna. Får man valuta för pengarna, vad används de till? Stadens politiker måste vara både självkritiska och våga fatta nödvändiga beslut.

Stulit från bolaget

I Spårvägen har det den senaste tiden uppdagats ren korruption där anställda stulit värdefullt material från bolaget och sålt det vidare till hälare. Kulturen har varit minst sagt osund. Ett flertal stora stadsutvecklingsprojekt går med hundratals miljoner, ibland till och med miljarder, i förlust. Det är pengar som vanliga medborgare får betala, när tidigare politiker och tjänstemän inte haft kontroll över verksamheten eller önskat sig mer än vad plånboken räckt till. Staden riskerar både medborgarnas och näringslivets förtroende och investeringar.

Alla politiker borde vara medborgarnas röst och förlängda arm. Varje utgift måste granskas och verksamheter som inte längre är en del av välfärdens kärna behöver ifrågasättas. En del projekt eller verksamheter hade säkert ett lovvärt syfte från början men fungerade kanske aldrig eller har gått ur tiden. Då måste det finnas politiker som vågar sätta ner foten och säga att de här pengarna kan göteborgarna använda till något bättre. Vi behöver vårda resurserna och respektera göteborgarnas insatser bättre för att bygga Göteborg starkt inför framtiden.

Varje utgift måste granskas och verksamheter som inte längre är en del av välfärdens kärna behöver ifrågasättas

Grundläggande för en stad är att investera i sina barn och unga. Alldeles för många elever går ur grundskolan utan godkända betyg. Vi har också många elever med begåvningar och talanger som inte får chansen att utvecklas till sin fulla potential. Felet finns självklart i skolpolitiken men också i allt för många elever ger upp skolan. Hos en del elever frodas en inställning att skolan är skit och inte leder till någonting. I vissa fall bidrar curlande föräldrar till att undergräva barnens förmåga att faktiskt själv klara av utmanande skoluppgifter.

Skolans kärnuppgift är att förmedla kunskap. Idag finns det omfattande problem med stök och språkbruk i skolan som påverkar elevernas kunskapsutveckling negativt. Kriminella gäng försöker ta över makten i vissa utsatta skolor, där lärarna får räkna med att utsättas för hot eller misshandel. På andra ställen oroas föräldrar för att deras barn ska bli rånade på vägen till skolan. Otrygghet och stök gör det omöjligt att fokusera på lärande. Det är studietid och lärartid som barnen aldrig får tillbaka. Investeringar som går förlorade. Lärare och rektorer behöver ha stadens fulla stöd att skapa en trygg och lugn vardag för alla i skolan.

Ledande kunskapsstad

Göteborg är idag Sveriges ledande kunskapsstad med den högsta koncentrationen av forskning och utveckling, tack var näringslivets stora satsningar. Men staden måste bli bättre på att investera i allas skola för att säkra vårt framtida välstånd. De som går i våra grundskolor idag är framtiden innovatörer. Skolan ska ge dem det stöd och den stimulans de behöver för att kunna förverkliga sina drömmar.

Det viktigaste elevernas framgång i skolan är duktiga lärare och rektorer. Göteborg ska ha de bästa lärarna. För att nå dit ska vi som politiker visa att; vi ser de olika utmaningar skolan står inför, vi inkluderar personalen i utvecklingen av verksamheten och vi visar uppskattning genom att erbjuda några av arbetsmarknadens bästa villkor.

Saknas inte verktyg

Det saknas inte lagliga verktyg för skolan och sociala myndigheter att ta till krafttag. Elever kan förflyttas till särskilda grupper eller tvingas byta skola, sociala myndigheter kan stötta och ställa krav på föräldrarna, bidrag kan dras in och som yttersta konsekvens kan barnen få nya vårdnadshavare om föräldrarna inte tar sitt ansvar. Det handlar om att ge de resurser och den uppbackning som krävs för att alla elever ska få en bra start i livet.

Vi vill se sanningen i vitögat, ställa oss på medborgarnas sida och tillsammans skapa möjligheternas stad. Vi gör det för att Göteborg är vårt hem och staden vi älskar.

Axel Darvik Ny gruppledare för Liberalerna Göteborg

Eva Flyborg Ny vice gruppledare för Liberalerna Göteborg

Maria Nilsson Ordförande Liberalerna Göteborg