Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två per dag. Iran har det högsta antalet avrättningar per invånare i världen. Det har inte blivit bättre efter kärnteknikavtalet, skriver Morteza Sadeghi.

Var inte naiva – sätt press på Iran

DEBATT: Efter kärnteknikavtalet mellan Iran och den så kallade 5+1-gruppen, trodde man att den Iranska regimen skulle bli mer tillmötesgående. Det var ett misstag. Bara under president Hassan Rohanis tid har mer än 2 500 människor avrättats, varav 973 förra året. Omvärlden måste inse att avtalets resultat är ett fiasko, skriver Morteza Sadeghi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Iran har det högsta antalet avrättningar per invånare i världen och förra året avrättades 973 personer och dessförinnan miste 743 sitt liv genom hängning. Under enbart en månad i år avrättades 62 personer, det är två personer per dag.

Efter lättnaderna mot Iran enligt kärnteknikavtalet med 5+1-gruppen (de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet plus Tyskland) har den iranska regimen ökat sin inblandning i Syrien och dödandet av det syriska folket. Utöver inblandningen i Syrien är den Iranska regimen också inblandade i Irak, Libanon och Jemen. Dessa inblandningar ökar antalet flyktingar som flyr till Europa.

Struntar i mänskliga rättigheter

EU:s utrikesordförandes resa till Iran och de svenska närings- och energiministrarnas resa till Iran legitimerar en regim som exporterar terrorism, som anser att kvinnor är hälften så mycket värda som män och som totalt ignorerar mänskliga rättigheter och omvärldens sanktioner. Samtidigt som Mikael Damberg var i Iran så var även Business Swedens vd, med svenska storföretag som Volvo, Ericsson, ABB och Scania där och knöt lokala kontakter.

Iran var tidigare Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern. Men just nu är Iran den största exportören av terrorism i Mellanöstern. Sverige och omvärlden bör inte blunda för den iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter. Enligt näringsministern har Iran potential att bli Sveriges största exportmarknad i Mellanöstern igen.

Sätt press

Som svensk-iranier önskar jag att den svenska marknaden och ekonomin ska stärkas och har inget emot att bolag knyter kontakter i Iran. Det som 5+1 gruppen dock glömde innan de lyfte på sanktionerna var att Iran skulle skriva under att de kommer respektera de mänskliga rättigheterna och avskaffa avrättningar.

EU:s ministrar, Sveriges näringsminister, de europeiska och svenska bolagen som knyter kontakter i Iran kan fortfarande sätta press på den iranska regimen och kräva respekt för de mänskliga rättigheterna samt att avrättningarna upphör innan de knyter ekonomiska avtal. Det vore synd att se en svensk lyftkran användas för hängningar.

Morteza Sadeghi

människorättsaktivist och medlem i Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI)