Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GULDKLOCKA. I dagens samhälle är det inte de långa anställningarna som ger status utan de som vågar byta jobb för att vidareutveckla sin kompetens, skriver Carl-Gustaf Leinar på Trygghetsrådet

Var inte ängslig - byt arbete oftare!

I en föränderlig värld är det viktigt att skaffa sig bred och ny kompetens under karriären. Ett framgångsrikt sätt att göra det är att byta jobb ofta. Många vill men vågar inte. Vi uppmanar dem att ta steget, skriver Carl-Gustaf Leinar, vd på Trygghetsrådet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Carl-Gustaf Leinar
Carl-Gustaf Leinar

Glöm guldklockan! Tiden är förbi när lång anställning var något att stå efter. Vi lever i en värld av digitalisering, omställning, flexibilitet och i stort sett ständig utveckling. Följer vi inte med blir vi akterseglade av de som har en bra grundutbildning, byter jobb ofta och utbildar sig även om de fyllt 50 år.

Så många som 1,8 miljoner svenskar funderar på att byta jobb, men tvekar. Vanligaste orsakerna till att vilja byta jobb är utveckling, förändring, missnöje med lönen eller missnöje med chefen. Det framgår av en undersökning som TRR låtit Norstat göra under perioden 9 – 16 juni i år.

1,1 miljoner svenskar har bytt jobb det senaste året. För dem som vill byta jobb är skälen desamma som för dem som redan bytt arbete. 47 procent svarar att de vill utveckla sig själva. 35 procent anger att de är missnöjda med sin lön och 24 procent anger missnöje med sin chef.

Att byta jobb ofta och karriärväxla kanske inte är något som vi har längst upp på att göra listan. Men det borde vi ha. Det är alldeles för få som tänker på sin egen utveckling och tar aktiva beslut i karriären.

Det vi ser nu är lite av en revolution på svensk arbetsmarknad. Tidigare premierades långa anställningar. Och att byta jobb mitt i karriären var inte aktuellt.

Se till att äldre kan studera

Men nu är 50+ det nya. Vår statistik visar att tjänstemän som är 50 plussare och blir uppsagda har lättare att få nytt jobb än tidigare. Det är lite förenklat uttryckt ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år.

Att byta jobb mer ofta är bra för samhället. Martin Henning, docent i ekonomisk geografi vid Handelshögskolan i Göteborg, har visat hur rörlighet på arbetsmarknaden ger positiva effekter. Rörlighet bidrar alltså till att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft.

Så varför tveka? TRR:s uppmaning till politiker är att göra det enklare att studera efter 47 års ålder, se över möjligheterna till yrkesvägledning för äldre och öppna upp för fler äldre att studera på både högskola/universitet och komvux.

För är det något vi med säkerhet vet är att vi lever längre och behöver arbeta längre upp i åldrarna för att finansiera vår välfärdsstat.

Carl-Gustaf Leinar

vd TRR Trygghetsrådet