Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människors och företags frihet ska bara begränsas så länge restriktionerna är meningsfulla för att bromsa smittan, skriver debattörerna. Bild: Wiktor Nummelin/TT
Människors och företags frihet ska bara begränsas så länge restriktionerna är meningsfulla för att bromsa smittan, skriver debattörerna. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Var är uppstartsplanen, Löfven?

Den svenska senfärdigheten har kostat människoliv och krossat företagares livsverk. Återstarten av samhället får inte bli ännu ett tillfälle när Sverige blir sist på bollen. Nu kräver vi svar från statsministern och nöjer oss inte med hänvisningar till att frågan utreds utan tidsgräns, skriver Jörgen Warborn (M), och Lars Holmin (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Västsverige står inför ännu en sommar präglad av osäkerhet. Här finns både stora och små turistmål och i flera västsvenska kommuner fördubblas befolkningen under sommarmånaderna. Vår del av landet är starkt beroende av de intäkter och arbetstillfällen som turismen genererar. Fortsatt osäkerhet om restriktionerna inpå sommarsäsongen skulle innebära förödande konsekvenser.

De svenskar och européer som vill ut och sommarsemestra - och alla de hotellägare, krögare, lokala butiksägare och evenemangsarrangörer som de vill besöka - måste få klarhet i hur regeringens plan framåt ser ut. I vilka steg ska vårt samhälle återstartas och när kommer vilka restriktioner att lyftas? Vi kräver svar från statsminister Stefan Löfven (S) och nöjer oss inte med hänvisningar till att frågan utreds utan tidsgräns. Varför denna passivitet?

Händer saker i Europa

Danmark var snabbt på bollen och presenterade en plan för fullständig återgång till ett liv utan restriktioner. Snart därefter följde andra länder i vår närhet, som Norge, Frankrike och Belgien. Här i Sverige har vi fortfarande inte sett röken av en uppstartsplan. På raka frågor hänvisar regeringen, i vanlig ordning, till Folkhälsomyndigheten och där verkar det inte råda någon brådska för att få fram klara besked.

Senfärdigheten i den här frågan följer ett mönster som vi kunnat se genom hela pandemin - att landets högsta S-politiker försöker frånsäga sig ansvaret och lämpa över det i knät på icke folkvalda tjänstemän. Det försvårar inte bara medborgarnas ansvarsutkrävande, vilket är allvarligt nog, utan innebär framförallt att nödvändiga beslut försinkas eller helt uteblir. Den svenska senfärdigheten har kostat människoliv och krossat företagares livsverk. Återstarten av samhället får inte bli ännu ett tillfälle när Sverige blir sist på bollen.

Pandemibekämpningen ska naturligtvis bygga på råd och erfarenheter från medicinska experter, men genomförandet är ett fullt ut politiskt ansvar. Det måste regeringen börja ta. Regeringen måste också inse att det är bråttom att lägga fram en färdplan framåt. Den turistnäring med hotell, restauranger, butiker, evenemangs- och researrangörer som drabbats allra hårdast ekonomiskt står nu inför sin högsäsong, när de normalt drar in merparten av årets intäkter.

Går inte att planlöst vänta

Utan en trovärdig återstartsplan från regeringen riskerar ännu en säsong att glida turistnäringen ur händerna. Varje vecka som går krymper deras planeringshorisont och varje dag som går utan klarhet framåt innebär konkurser och nya arbetslösa. Att bara vänta på bättre tider kommer inte att duga.

När den här artikeln skrivs har en tredjedel av svenska folket vaccinerats och under de närmaste veckorna väntas rekordstora vaccinleveranser. I takt med att fler och fler fått skydd från coronaviruset måste också begränsningarna rullas tillbaka så att vi kan återgå till ett vanligt liv. Ett ”nytt normalläge” med långdragna restriktioner som socialministern spekulerade i är faktiskt inte acceptabelt.

Människors och företags frihet ska bara begränsas så länge restriktionerna är meningsfulla för att bromsa smittan. Inom en mycket snar framtid, när tillräckligt många vaccinerats, kommer flera av begränsningarna ha spelat ut sin medicinska roll.

Det finns inget godtagbart skäl att Sverige i ännu ett avseende ska ligga veckor och månader efter andra europeiska länder i planeringen. Det behövs ett nationellt ledarskap som stakar ut vägen ur krisen

Regeringen måste klara av att, liksom våra grannländer, presentera en tydlig uppstartsplan. Det finns inget godtagbart skäl att Sverige i ännu ett avseende ska ligga veckor och månader efter andra europeiska länder i planeringen. Det behövs ett nationellt ledarskap som stakar ut vägen ur krisen. Ett ledarskap som vågar agera snabbfotat och resolut.

Jörgen Warborn (M), EU-parlamentariker

Lars Holmin (M), regionråd i Västra Götaland