Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Var är Sveriges stöd för det iranska folket?

De folkliga protesterna i Iran behöver omvärldens stöd. Flera länder har redan gett uttryck för det, men inte Sverige. Bryt tystnaden, Margot Wallström (S), skriver Morteza Sadeghi, FFFI.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De folkliga protesterna mot prästerskapet och för en demokratisk förändring i Iran går nu in på sin sjunde dag. Samtidigt har regimen tagit till våld och godtyckliga arresteringar för att kväsa de fredliga demonstrationerna.

Rapporter från Iran gör gällande att minst 21 personer har dödats och flera skadats när regimens säkerhetsstyrkor öppnat eld mot demonstranter i flera iranska städer. Över 1 000 demonstranter har blivit arresterade, enligt regimens egna uppgifter.

Chefen för prästerskapets så kallade rättsväsende, Sadegh Amoli Larijani, gick på måndagen ut i statlig television och uppmanade säkerhetsstyrkorna att bemöta ”upprorsmakarna” med beslutsamhet. Liknande hot kom från prästerskapets president Hassan Rouhani i hans tal en dag tidigare.

Prästerskapet saknar framtid

Slagord som ”Ned med Diktator”, ”Khamenei skäms och lämna ifrån dig makten” samt ”varken reformister eller principalister, detta är sagans slut” som hörs från iranska gator visar att prästerskapet, dess olika institutioner och ”politiska fraktioner” inte har någon framtid. Det som sker i Iran är ett folkligt uppror mot prästerskapets styre för ett fritt och demokratiskt Iran.

USA, Tyskland, Storbritannien och Norge, bland andra, har uttalat tydligt stöd för demonstranterna i Iran. Men tyvärr har UD och utrikesministern Margot Wallström (S) valt att vara tyst samtidigt som den iranska regimen tar till våld i ett desperat försök att stoppa de folkliga protesterna och förhindra dem från att spridas över hela landet.

Vi svensk-iranier uppmanar regeringen och utrikesminister Margot Wallström (S) att bryta sin tystnad, fördöma den iranska regimens kväsning av legitima protester och stödja det iranska folkets krav på en demokratisk förändring.

Morteza Sadeghi

FFFI, Förenande förening för ett fritt Iran