Det är uppenbart att samhället 2020 inte har några problem med att påverka kvinnors kroppar, livskvalitet och ekonomi men verkar ha en total ovilja, eller i alla fall noll intresse, att påverka mäns, skriver debattören.
Det är uppenbart att samhället 2020 inte har några problem med att påverka kvinnors kroppar, livskvalitet och ekonomi men verkar ha en total ovilja, eller i alla fall noll intresse, att påverka mäns, skriver debattören. Bild: Isabell Höjman

Var är männens rop efter manliga preventivmedel?

It takes two – är det inte så man brukar säga? Hur kommer det sig då att Sverige 2020 tycks acceptera att kvinnorna bär hela ansvaret för att hindra oönskade graviditeter? Det glöms lätt bort att det är lika många män inblandade som det är kvinnor som blivit ofrivilligt gravida, Varför hör jag inga män som skriker efter fler manliga alternativ, skriver studenten Josefine Lindén.

ANNONS

Det dök upp en reklam i mitt flöde med syfte ”hitta preventivmedlet för just dig”. Jag klickade på reklamen, bläddrande bland alternativen och frustration spred sig inom mig. Vilka faller in i kategorin ”dig” egentligen? Vilka känner sig berörda nog att klicka på reklamen och bläddra bland preventivmedel? Vilka har alternativ och framförallt förväntas välja och ta ansvar? Min gissning är att det finns en viss (läs mycket stor) snedfördelning i vilket kön som funderar, lägger tid och pengar på preventivmedel.

Många preventivmedel för kvinnor

Alternativ för kvinnor: P-piller, mini-piller, hormonspiral, kopparspiral, p-plåster, p-stav, p-spruta, p-ring, pessar, femidom, appar, dagen-efter-piller, med flera. Tolv alternativ radas enkelt upp, varav nästan alla påverkar kroppen och livet på daglig basis. De flesta innehåller hormoner som påverkar och rubbar kroppens naturliga funktioner och som dessutom kan leda till biverkningar så som minskad sexlust, nedstämdhet, akne, illamående, humörförändringar och blodpropp. Dessa biverkningar betalar kvinnor äldre än 21 år för, då preventivmedel inte är gratis. De måste dessutom gå från skola och jobb eftersom många skrivs ut på recept och en del av dem kräver mindre angenäma (läs mycket obehagliga) ingrepp.

ANNONS

Alternativ för män: Kondom. Alltså ett alternativ. Finns att köpa i varenda mataffär och apotek. Relativt lätta att använda. Noll hormoner. Noll ingrepp. Noll dagar borta från skola och jobb.

Svaret på frågan om vilka som faller in i kategorin ”dig” är alltså kvinnorna. Det är uppenbart att samhället 2020 inte har några problem med att påverka kvinnors kroppar, livskvalitet och ekonomi men verkar ha en total ovilja, eller i alla fall noll intresse, att påverka mäns. Att det ses som helt normalt att kvinnor går runt och stoppar i sig hormoner som stör kroppens naturliga funktioner under hela den fertila delen av sina liv, alltså cirka 30–40 år om man inte vill ha barn, är faktiskt helt sjukt. Hade vi accepterat samma sak om det berörde män i samma utsträckning?

Hur påverkas mannens kropp?

Att inte få lära känna sin vuxna kropp förrän i klimakteriet är absurt. Män får vara män men kvinnor får inte vara kvinnor. Jag har svårt att tro att mannens kropp inte går att påverka i samma utsträckning som kvinnans när det kommer till hormoner. Inte för att jag önskar förpesta mäns liv med risker för obehagliga biverkningar, men samhället verkar inte ha några problem med att påverka kvinnors.

ANNONS

Kvinnor fick leda kampen för att få preventivmedel åt sig själva, ska de verkligen behöva leda kampen åt männen också?

Att befruktningen äger rum inuti kvinnokroppen innebär inte att kvinnan är den ensamt ansvarige spelaren. Är det inte rimligt att dela lika på bördan? Varför ser jag inga män som skriker efter sina alternativ? Vill alla män konstant bli med barn? Om inte, var är viljan att ta ansvar? Var är jämställdheten? P-piller för kvinnor kom på 60-talet, gott om tid har funnits att efterfråga och ta fram alternativ för män. Forskning pågår men det går för långsamt. Kvinnor fick leda kampen för att få preventivmedel åt sig själva, ska de verkligen behöva leda kampen åt männen också? Det är dags att klippa navelsträngen. För att göra det krävs fler preventivmedel för män och fler manliga röster som ropar efter dem. Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet, sa till SVT i maj 2019 att ”läkemedelsindustrin hade kunnat göra det här på mycket kortare tid om det hade funnits intresse”.

Pest eller kolera

Det finns kvinnor som trivs med sina hormonella preventivmedel, toppen för dem! Men det finns många som inte gör det, och kanske ännu fler som skolas in i att man som kvinna ska acceptera pest eller kolera för att slippa riskera abort eller bebis. Det är fantastiskt att kvinnor i dag kan styra sina liv och ha sex utan att bli gravida. Men i det påståendet glömmer man bort att antalet gravida män är minst lika stort som antalet gravida kvinnor.

ANNONS

Att endast kvinnan ska ta ansvar för preventivmedel är passé. För det är inte gratis, i dubbel bemärkelse. Fram till klimakteriet kommer min kropp aldrig att få fungera som den är skapt om jag inte är gravid eller riskerar att bli gravid. Ska vi verkligen ha det så 2020? Ett rungande ”NEJ!” sprider sig bland kvinnostämmorna. Platserna för basar och tenorer ekar fortfarande tomma – var är ni?

Josefine Lindén, student vid Karlstad Universitet Musikhögskolan Ingesund

LÄS MER: Dyrare p-piller får hård kritik

LÄS MER: Inga fler barn när Erik smörjt sina axlar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS