Politiska budgetbeslut genomförs vilka syftar till att halvera antalet personer i bidragsberoende samtidigt som Göteborgs Stadsmission tar emot fler och fler människor som lever i ekonomisk utsatthet. Hur går detta ihop? skriver debattören.
Politiska budgetbeslut genomförs vilka syftar till att halvera antalet personer i bidragsberoende samtidigt som Göteborgs Stadsmission tar emot fler och fler människor som lever i ekonomisk utsatthet. Hur går detta ihop? skriver debattören. Bild: Anders Hofgren

Vansinne att sänka försörjningsstödet när matpriserna skenar

I dag släpper Sveriges Stadsmissioner sin årliga fattigdomsrapport och läget i Göteborg är allvarligt. Den accelererande ökningen av levnadskostnader drabbar de redan utsatta allra värst. Om inget görs nu kommer vi uppleva en fattigdomssituation i vår stad som vi inte har sett på länge, skriver Catarina Dunghed, Göteborgs Stadsmission.

ANNONS

Matkön ringlar sig lång utanför Göteborgs Stadsmissions öppna verksamhet S:t Johanneskyrkan, och vi möter en stor desperation från besökare som inte har råd att köpa det allra nödvändigaste.

Om du tvingas välja mellan att köpa nässpray eller halstabletter till ditt förkylda barn, vad hade du valt? Vad är viktigast - att köpa vinterskor när kylan tränger sig på eller mat för dagen? Det här är beslut som tillhör vardagen för de allra mest ekonomiskt utsatta i Göteborg.

Vår färska fattigdomsrapport visar att 8,7 procent av Göteborgs befolkning lever i ekonomisk utsatthet och fattigdom. Det är cirka 50 000 personer som lever på låg inkomststandard och/eller försörjningsstöd och har en inkomst som inte räcker till att täcka nödvändiga kostnader.

ANNONS

I Sverige har vi nu den högsta inflationstakten på 30-40 år med livsmedelspriser som har ökat med 16,1 procent senaste året, enligt nya siffror från SCB. Elpriserna skjuter i höjden och för dem som redan lever i fattigdom och utsatthet väntar en tuffare vinter än någonsin. Vi känner stor oro för utvecklingen i vår stad. Politiska budgetbeslut genomförs vilka syftar till att halvera antalet personer i bidragsberoende samtidigt som Göteborgs Stadsmission tar emot fler och fler människor som lever i ekonomisk utsatthet. Hur går detta ihop?

Med ökade kostnader ökar också fattigdomen. Bland annat har vår mötesplats i S:t Johanneskyrkan dubblerat antalet gratismåltider i jämförelse med förra året. Vi ser också helt nya grupper av besökare som söker sig till våra verksamheter med anledning av hunger och för att få hjälp med akuta basbehov.

Socialmedicinsk tidskrift publicerade nyligen ett temanummer om fattigdom. Forskarna beskriver att ökningen av matfattigdom kan indikera ”en slags transformation och utveckling mot en välgörenhetsekonomi” där matutdelning i olika former får en mer betydelsefull roll i samhället. Vi har sett denna förskjutning länge. Men nu går det fort. I allt högre grad hänvisas personer till Göteborgs Stadsmission från offentligt håll.

De flesta familjer som söker stöd hos Göteborgs Stadsmission lever på försörjningsstöd. När försörjningsstödet utformades på 80-talet såg förutsättningarna i samhället annorlunda ut, och det var ämnat att vara ett kortvarigt och akut ekonomiskt stöd. Rapporten ”Individ- och familjeomsorg – Lägesrapport 2022” från Socialstyrelsen visar på en ökning av människor som lever långvarigt på bistånd. Det vill säga att de lever på försörjningsstöd i tio månader eller längre. Gruppen med långvarigt försörjningsstöd ökade med 7 procent från 2019 till 2020. Detta berör omkring 160 000 personer varav 53 600 barn i Sverige.

ANNONS

Nivån på försörjningsstödet utgår från riksnormen vilket baseras på beräkningar från Konsumentverket. Konsumentverkets beräkningar skall i sin tur baseras på de faktiska kostnaderna som finns i samhället. Riksnormen slås fast en gång per år, vilket gör att det blir ett helt års fördröjning innan försörjningsstödet justeras. Med den skyhöga inflationen som vi nu upplever halkar ersättningsnivån efter och människor tvingas leva under existensminimum. Det är vansinne.

För att stötta barnfamiljer i ekonomisk utsatthet valde regeringen att tillfälligt höja bostadsbidraget fram till årsskiftet. Göteborgs kommun har valt att räkna det utökade bostadsbidraget som en inkomst för familjer med försörjningsstöd. Det innebär att försörjningsstödet istället sänks med motsvarande summa. Bostadsbidraget bidrar därmed till att kommunen kan sänka kostnaderna för försörjningsstödet men det hjälper inte människorna som lever i ekonomisk utsatthet. Var det så det var tänkt?

Göteborgs Stadsmission arbetar med att möta både den akuta nöden som fattigdom orsakar och med att lyfta människor ur fattigdom genom ett långsiktigt och förebyggande arbete. Men för att bryta fattigdomen måste vi långsiktigt och med uthållighet tillsammans med så väl det offentliga som näringsliv och övriga civilsamhället verka för alla människors inkludering i samhället, ett Göteborg för alla.

Nu är det upp till de folkvalda politikerna – vilken typ av stad vill vi att Göteborg ska vara? Kostnaderna för livsmedel är högre än någonsin och värre kommer det att bli. När försörjningsstödet, vars hela syfte är att täcka absolut nödvändiga kostnader, inte räcker för att köpa mat för dagen är det något som är riktigt fel.

ANNONS

Vi kräver nu:

– Att politikerna i Göteborg justerar nivåerna för det ekonomiska biståndet så att det är i nivå med kostnadsökningarna för livsmedel, bostad och el.

– Att Göteborgs stad i samverkan med civilsamhället kvantitativt och kvalitativt följer upp fattigdomen i vår stad och årligen utvärderar sina insatser för att minska den ekonomiska utsattheten. Ingen ska leva under existensminimum.

Catarina Dunghed, områdeschef sociala området, Göteborgs Stadsmission

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS